Bornova Belediyesi Dramalılar Köşkü Kent Arşivi ve Müzesi’nde ‘Tarihte Levanten İzleri’ sergisi açıldı. Sergide Levanten kültürüne ait obje ve resimler yer alıyor.
Sanattan spora, mimariden ticari hayatlarını ve aile yaşantılarını tanıtmak amacıyla oluşturulan koleksiyonda objeler, evraklar ve resimler bulunuyor. Sergi İzmir’de bir ilk olma özelliği taşıyor.
Küratörlüğünü Koleksiyoner Derya Manav’ın yaptığı levanten kültürünü anlatan obje ve resimlerden oluşan sergi 22 Aralık’a kadar açık kalacak.
Levanten evleri İzmir’in mimarlık tarihinin önemli bir parçasını oluşturuyor. Günümüze ancak bir kısmı ulaşmış olan, Bornova ve Buca’da bulunan bu yapıların bazıları son yıllardaki yenileme çalışmalarıyla eski görkemlerine kavuştular.
Ege Üniversitesi, Levanten evlerinden 10 tanesini bünyesinde barındırıyor. Bu yapıların en eskisi 19. yüzyılda ‘‘Büyük Ev’’ olarak anılan Ege Üniversitesi Rektörlük binası olarak kullanılan Levanten evi. Büyük evin yanı sıra Ege Üniversitesi’nin bünyesinde bulunan diğer Levanten evleri de üniversitesinin idari, kültürel ve sosyal faaliyet alanlarında hizmet veriyor.
Ege Üniversitesi’nde; Büyük Ev, Wılkınson Köşkü, La Fontaıne Köşkü, Edwards Köşkü, Kuyulu Ev, Ballıan Köşkü, Sirkehane, Pasqual Köşkü, Bardısbanıan Köşkü ve Sarı Köşk gibi Levanten evleri bulunuyor.
LEVANTENLER KİMDİR
Güneşin doğduğu yer, Doğu Akdeniz anlamına gelen Levant kelimesinden türeyen levanten terimi Bizans ve Osmanlı döneminde yerli ahaliden çok buralara yerleşen İtalyan, Katalan, Fransız gibi Batı Akdenizliler için kullanılmış, 18. ve 19. yy.da Orta ve Kuzey Avrupa'dan gelip kente yerleşen yabancıları da kapsayan ve betimleyen bir terim oldu. Bugün Türkiye’de yaşamayı tercih eden pek çok Levanten için göç ettiği batı Avrupa ülkesi bir ana vatan olmaktan çok zaman zaman gidilip ziyaret edilen bir yer. Levantenler herhangi bir milli kimlik geliştirmek veya bir öze dönüş arayışına girmek yerine kozmopolit bir hayat tarzını seçmeyi yeğlediler.
Levantenler yerleşmek için ticarete uygun olan Doğu Akdeniz'in liman şehirlerini tercih ettiler. 17. ve 18. yüzyılda hız kazanan yerleşimlerle Alsancak'ta bir Frenk Caddesi doğmuş, Bornova, Buca ve Seydiköy'de ve Karşıyaka'da çeşitli Levanten köşkleri görülmeye başlandı. Bornova’daki Levanten Köşklerinin en karakteristik özelliği bahçeleri olarak biliniyor. / EGE BASIN GRUBU // Sertaç Erdi Aydın- İsa Karaca
GAZETELERİMİZ
GÜNAYDIN EGE GAZETESİ www.gunaydinege.net
BAKIRÇAY GAZETESİ www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET GAZETESİ www.egehakimiyet.com
FOTO HABER GAZETESİ www.fotohaber.com.tr
VAZİYET GAZETESİ www.yenivaziyet.com
YENİ VİZYON GAZETESİ www.yenivizyon.net
ARASTA GAZETESİ www.arastahaber.com
ALİAĞASPOR GAZETESİ www.aliagaspor.com
SAZAN MİZAH GAZETESİ www.yenisazan.com
İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ALİAĞA HABER www.aliagahaber.com
ARASTA HABER www.arastahaber.com
YENİ SAZAN www.yenisazan.com
YENİ VAZİYET www.yenivaziyet.com
YENİVİZYON www.yenivizyon.net
ALİAĞA TARİHİ www.aliagatarihi.com
GÜNAYDIN ALİAĞA www.gunaydinaliaga.com
ALİAĞASPOR www.aliagasport.com
ALİAĞAMIZ www.aliagamiz.com
BAKIRÇAY www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET www.egehakimiyet.com
GÜNAYDIN İZMİR www.gunaydinizmir.com
AZİZ İZMİR www.azizizmir.com
EGE RAPOR www.egerapor.com
EGE İLAN www.egeilan.net
EGE İHALE www.egeihale.com
ALFA TİVİ www.alfativi.com
EGE VİDEO www.egevideo.com
EGEPLAY www.egeplay.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.