• BIST 9298.65
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • İstanbul 13 °C
  • İzmir 21 °C
  • Ankara 17 °C

Şirketlerin %27’si Kişisel Cihazlardan Şirket Ağına Bağlanmayı Yasaklıyor

Şirketlerin %27’si Kişisel Cihazlardan Şirket Ağına Bağlanmayı Yasaklıyor
Hareketlilik ve değişkenlik bugünün iş dünyasının merkezinde ve bunun bir sonucu da çalışanların kendi cihazlarını

Hareketlilik ve değişkenlik bugünün iş dünyasının merkezinde ve bunun bir sonucu da çalışanların kendi cihazlarını kullanması ve şirketten uzak lokasyonlardan iş yeri ağlarına bağlanması olarak ortaya çıkıyor. Ne yazık ki böylece siber saldırganlara açık bir kapı yaratılıyor ve Amerika ile Avrupa’daki bilgi sistemleri uzmanlarının büyük bir çoğunluğu da bunun farkında. Global güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu “Çalışanlar bu konuda bilinçli değiller ve risk sanıldığından daha büyük.” diyerek Türkiye’deki şirketleri çalışanların kendi cihazlarıyla yaratacakları risklere karşı uyarıyor.

Mobil cihazlar için Wi-Fi hizmeti sunan iPass, Amerika, İngiltere, Almanya ve Fransa’daki toplam 500 şirketin CIO’larından ve IT yetkililerinden gelen yanıtlara göre iPass Mobil Güvenlik Raporu 2018’i oluşturdu. İş seyahatinde ya da dışarıdan çalışırken farklı Wi-Fi ağlarından şirket ağına bağlanan çalışanların kişisel cihazlarıyla yarattığı riskleri ele alan rapor, iş yerlerinin hareketlilik ve güvenlik arasındaki dengeyi nasıl idare etmeye çalıştığını gösteriyor. Global güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, çalışanların şirkete getirdikleri kişisel cihazların ya da iş yeri dışındaki güvensiz bir Wi-Fi ağından iş ağına bağlanmalarının doğuracağı riskler konusunda şirketleri uyarıyor.

ÇALIŞANLARIN KİŞİSEL CİHAZLARI GÜVENLİK RİSKİNİ ARTIRIYOR

Günümüzde çok sayıda şirket, BYOD (Kendi Cihazını Getir) politikasıyla mobil çalışanlarına kendi bilgisayarlarını işe getirme izni veriyor ancak her ne kadar bu durum çeşitli olumlu sonuçlar barındırsa da, anket sorularına cevap veren uzmanların %94’ü BYOD’nin mobil güvenlik risklerini artırdığını söylüyor. Şirketlerin %92’si, mobil işgücünü oluşturan çalışanların kafeler, havalimanları, oteller, sergi merkezleri ve uçuşlarda sağlanan ortak Wi-Fi ağlarına bağlanmakta ısrarcı olmaya devam ettikçe mobil güvenlik sorunlarının artacağı endişesini taşıyor.

ŞİRKETLERİN ALDIKLARI ÖNLEMLER OLDUKÇA RADİKAL VE İLKEL

Peki şirketler, çalışanlara istedikleri cihazla şirket ağına bağlanabilme esnekliğini, nasıl internet bağlantısını güvenli kılarak verebilecekler? Şirketlerin %27’si radikal ama aynı zamanda ilkel sayılabilecek bir yöntem olan ortak Wi-Fi ağlarına bağlanma yasağıyla duruma çözüm bulmaya çalışıyor. Araştırmaya katılanların %40’ı çalışanlarını bu konuda bazen engelliyor, %16’sı ise gelecekte bunu yapmayı düşünüyor.

Güvenlik riskini azaltmak için dünya genelinde kabul gören bir çözüm ise VPN kurarak çalışanların nerede olurlarsa olsunlar internete daha güvenli bağlanmalarını sağlamak. 2016’daki benzer bir araştırmada katılımcıların %26’sı, mobil çalışanlarının kendi kurumsal atmosferi dışında internete bağlanırken bu VPN’yi kullandıklarından oldukça emin. Bu oran, iPass’ın araştırmasına göre 2018’de %46’ya yükseldi. Bu olumlu bir gelişme olsa da katılımcıların %54’ü, çalışanların VPN’yi ofis dışında sürekli kullandığına güvenmiyor.

GÜVENSİZ Wİ-Fİ AĞLARINDAN ŞİRKET AĞINA BAĞLANMAK SORUN YARATIYOR

Ankete Almanya’dan katılan CIO’ların %71’i mobil çalışanların hesaplarının ele geçirildiğine ya da başka bir güvenlik sorunuyla karşılaştığına inanıyor. İngiltere’den katılanların ise %81’i, çalışanların kafelerdeki kablosuz internet ağlarına bağlandıktan sonra güvenlik sorunu vakalarıyla uğraşmaları gerektiğini belirtiyor. Amerika’dan gelen cevapların %68’i de çalışanların bir havaalanındaki ortak ağa bağlandıktan sonra şirketlerinin sorun yaşadığını gösteriyor.

İngiltere’deki şirketlerin %42’si çalışanların ortak Wi-Fi ağlarına bağlanmasını yasaklamayı düşünmüyor ve bu oran Amerika (%9), Almanya (%10) ve Fransa’ya (%12) göre oldukça yüksek. İngiltere’den olan katılımcılar, mobil çalışanlarının her çevrimiçi olduklarında VPN’i kullandıklarına dair %38 oranla, en az güvene sahip. Almanya’da bu güven %53, Amerika’da %49, Fransa’da ise %41 ile kendini gösteriyor.

ÇALIŞANLAR İŞ MAİLLERİNİ KİŞİSEL CİHAZLARINDAN TAKİP EDİYOR

Türkiye’deki çalışanların kişisel mobil cihazlarını kurumsal işleri için de kullandığını belirten Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, çoğu personelin akıllı telefonlarından, çalıştığı kurumun maillerini takip ettiğini ve CRM uygulamasının mobil versiyonunu kullandığını söylüyor. Akkoyunlu: “Her kurumun çalışanına özel kurum cihazı dağıtmasının ciddi bir ek maliyet yaratmasından ötürü bu duruma izin verdiğini gözlemliyoruz. Bu noktada bizim en çok gördüğümüz risk, kullanıcıların aynı cihaza bir çok uygulama indirmeleri ve bu uygulamaların hangi veriye erişip erişmediğini kontrol etmemeleri. Bu konuda hükümetimizin yakın zamanda 26 mobil uygulama için soruşturma kararı almış olduğunu biliyoruz. Kullanıcıların bu konuda çok bilinçli olmadığını söylemek ve riskin daha büyük olduğunu vurgulamak gerekiyor.” ifadelerinde bulunuyor.

IT uzmanlarının ihmal ve dikkatsizlikten dolayı çalışanlarının ve şirket sisteminin bir şekilde ele geçirileceğini düşünmeleri için de çok fazla sebep var. Konuyla ilgili olarak Ponemon Enstitüsü’nün toplam 612 bilgi teknolojileri veya bilgi güvenliği uzmanıyla yaptığı ankette de insan faktörü, kurumların siber güvenliğini en güçlü şekilde tehdit eden unsur seçilmişti. Katılımcıların %70’i kurum içi ekibin tam yetkin olmaması, %65’i ise kurum çalışanlarının bu konuda yetersiz olması ve oltalama tekniğiyle dikkatsiz çalışanların kimlik avı dolandırıcılarına kurban gitmesini sebep olarak gösterdi.

Ancak, kurumsal güvenlik programlarının ve politikalarının çalışmasına yıllardır zarar veren bir öge de güvenlik konusuna ayrılan bütçenin düşük olması. IT uzmanları, büyük umutlarla bu durumu genel toplantılara taşıyor ve hem bütçenin genişletilmesini hem de tehdit yaratarak şirkete hasar veren durumların, kurallar ve yasaların değiştirilmesiyle azalmasını bekliyor. /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.