• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 7 °C
  • İzmir 8 °C
  • Ankara -1 °C

Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Ödülleri Sahiplerini Buldu

Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Ödülleri Sahiplerini Buldu
Değişim, yeni fikirler ve yaratıcı tasarımlardan gelecek… İhracattaki katma değeri tasarım ile artırmaya kararlı olan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri ihracatçıları Birliği (İKMİB) ve İstanbul Demir ve

Değişim, yeni fikirler ve yaratıcı tasarımlardan gelecek… İhracattaki katma değeri tasarım ile artırmaya kararlı olan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri ihracatçıları Birliği (İKMİB) ve İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), plastik ve metal ambalaj sektörlerinde yaratıcı ve uygulanabilir tasarımların teşvik edilmesi amacıyla Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması’nı bu yıl üçüncü kez düzenledi. İhraç ürünlerinin tasarım değeri yüksek ambalajlarda sunulması amacıyla tasarımcı ve sanayiciyi yaratıcı bir platformda bir araya getiren yarışmanın ödülleri Dış Ticaret Kompleksi’nde yapılan törende sahiplerini buldu.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ve İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) işbirliği ile düzenlenen 3. Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması’na bu yıl 260 tasarım başvurdu. Plastik ve Metal Ambalajın yanı sıra bu yıl “Kültürü Ambalajla” mottosuyla Türk kültürüne özgü geleneksel ürünlere yönelik ambalajlar Konsept kategorisinde yarıştı. Yarışmada üç kategoride Profesyonel ve Öğrenci olmak üzere dereceye giren tasarımlara toplamda 159 bin TL ödül verildi. Yarışmanın birincileri yurtdışındaki prestijli ambalaj fuarlarını ziyaret etme ve Ekonomi Bakanlığı’nın yurtdışı eğitim bursundan yararlanma şansı da kazandı.

Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen törene; TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, İDDMİB Başkanı Rıdvan Mertöz, TİM Başkanvekili ve İDDMİB Başkan Yardımcısı Tahsin Öztiryaki ve Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra tasarımcılar sektör temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Ambalaj sektörüne yeni tasarımlar kazandırmak ve firmaların tasarıma yaptıkları yatırımları teşvik etmeyi misyon edinen Plastik ve Ambalaj Tasarım Yarışması, profesyonel tasarımcıların yanı sıra geleceğin tasarımcılarına da ev sahipliği yapıyor. Yaşama farklı bir gözle bakmayı ve bunları yeni fikirlere dönüştürmeyi başaran tasarımcılar bu yılki yarışmada plastik ve metal ambalajın kullanıldığı yaratıcı tasarımlar ortaya koydular. İçlerinde sokak kedilerinin mama ve su ihtiyacını aynı anda karşılayan sevimli mama kabı da var, annelerin dışarıya çıktıklarında işlerini kolaylaştıracak hijyenik devam sütü ambalajı da…

Dünyadaki büyüklüğü 820 milyar dolara ulaşan ambalaj sektörü ülkemizde 17 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne sahip. Ambalaj pazarında her geçen gün kullanım alanlarını genişleten plastik ambalajlar yüzde 37’lik pay ile ilk sırada yer alıyor. Dış ticaret açığı vermeyen Türkiye ambalaj sektörü 2015 yılında 595 milyon dolar, 2016’nın ilk yarısında ise 280,2 milyon dolarlık dış ticaret fazlası verdi. Sektörde yaklaşık 3 bin firma faaliyet gösteriyor. İhracatçı sektörler kanalıyla önemli oranda dolaylı ihracatı bulunan ambalaj sektörünün direkt ihracatı 2015 yılında 3,7 milyar dolara ulaştı. Geçtiğimiz yıl sektör ihracatından en fazla payı yüzde 68’lik oranla plastik ambalaj, yüzde 21’lik pay ile karton ambalaj ve yüzde 9’luk pay ile metal ambalaj aldı.

Ambalaj Sektörü, 2016 yılının ilk 6 ayında 1,97 milyar dolar ihracat yaparak geçen yılın aynı dönemine göre değer bazında yüzde 9, miktar bazında yüzde 24 artış sağladı. Bu dönemde en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke; Almanya, İngiltere, Irak, Fransa, İtalya, İsrail, İran, Hollanda, Bulgaristan ve ABD olarak sıralandı. Türkiye ambalaj sektörü 2023 yılında 30 milyar dolarlık büyüklük ve 10 milyar dolarlık ihracata ulaşmayı hedefliyor.

Ürünleri korumak yanında işlevsellik, estetik ve kimlik kazandıran ambalajın ürünün imajını önemli oranda etkilediğini belirten İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, 3. Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması ödül töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Ürünlerin imajını oluşturan en önemli etken şüphesiz ambalajlar. Bir ürün istediği kadar kaliteli olsun eğer ambalajı kötüyse tercih edilirliği de az oluyor. Günümüzde ambalajın satışa etkisi dünyaca kabul edilen bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Marka ile tüketicinin ilk buluşmasında ambalaj verilmek istenen mesajı en doğru ileten araç. Bu doğrultuda tasarım ve markalaşmaya duyulan ihtiyaç da hızla artıyor. Eğer bizler de sürdürülebilir ihracat artışından söz etmek istiyorsak mutlaka ambalaj tasarımına yatırım yapmalıyız. Ürünlerimizde özgün tasarım kullanımı arttıkça tercih edilirlikleri de artacak. Ambalaj tasarımındaki ilerlemelerin diğer tüm ihracatçı sektörlerimize de olumlu yansımaları olacaktır. Sanayicilerimiz ile tasarımcıları aynı platformda buluşturduğumuz etkinliğimiz sektöre katkısı kadar tasarımcılarımıza sağladığı motivasyon ile de önem taşıyor.”

2023 hedeflerine Ar-Ge ve tasarıma yatırım yapmadan ulaşmanın mümkün olmayacağını söyleyen İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Rıdvan Mertöz, “Ülkemizde Ar-Ge ve tasarım kavramları çok yeni, tasarımda henüz emekleme safhasındayız ama bu emekleme döneminden hızlıca çıkacak ve koşar adım ilerleyeceğiz. İnanıyorum ki bundan sonra yarışmalardan çıkan tasarımlar üretilecek, ihracatımıza ve ekonomimize katkı sağlayacak. Tasarım yarışmamızı farklı konseptlerle önümüzdeki yıllarda da sürdüreceğiz” dedi.

3. Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması Ödül Töreni’ne katılan ve bir konuşma yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise ihracatta katma değerin artırılmasında tasarımın büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, ““Türkiye mutlaka yüksek teknolojiye yatırım yapmak ve katma değeri yüksek ürünler üretmek zorundadır. Bunun için de inovasyon ve tasarıma yatırım yapmak şart. Tasarım yarışmaları bu anlamda çok büyük önem taşıyor. 21 farklı sektörde tasarım yarışmaları düzenliyoruz. 2023 hedeflerimizde tasarımcılarımıza ve inovatörlerimize güvendik. 2023’te 500 tasarım merkezi ve 500 Ar-Ge merkezi hedefimiz var. Ar-Ge merkezi açma konusunda firmalara destek kapsamında çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu. Mehmet Büyükekşi, tüm tasarımcıları ve öğrencileri 19-23 Ekim 2016 tarihlerinde düzenlenecek Türkiye Tasarım Haftası’nı ziyaret etmeye de davet etti. / EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.