• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 4 °C
  • İzmir 16 °C
  • Ankara 16 °C

Mor Sertifika Programı 10 Yılda 17 İlde 3 Bin 500’e Yakın Öğretmene Ulaştı

Mor Sertifika Programı 10 Yılda 17 İlde 3 Bin 500’e Yakın Öğretmene Ulaştı
Sabancı Vakfı’nın desteğiyle, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi
Sabancı Vakfı’nın desteğiyle, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender) tarafından, 2007’den beri yürütülen Mor Sertifika Programı 10 yaşında…
 
Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı:
 
Biz, toplumsal cinsiyet eşitliğini her zaman öncelikli meselemiz olarak gördük.
 
Tüm kurumlarımızda bu konuyu önemsiyoruz ve bütünsel bir anlayışla bakıyoruz.
 
2011 yılında, Sabancı Holding olarak Birleşmiş Milletler Kadını Güçlendirilmesi İlkeleri’ne Türkiye’den imza atan ilk şirket olduk.
 
Sabancı Vakfı ve Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile ilgili Mor Sertifika Programı’mızı 2007’de başlattık.
 
Toplumsal cinsiyet eşitliği, toplumsal adalet için birincil şart. Bu da ancak eğitimle mümkün olabilir.
 
10 yıl önce başlattığımız Mor Sertifika Programı’mız bugün 3 bin 500’e yakın öğretmene ulaştı.
 
Sabancı Vakfı’nın desteğiyle, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender) tarafından yürütülen Mor Sertifika Programı, 10’uncu yaşını, Sabancı Center’da Mor Sertifikalı öğretmenlerin de katıldığı özel bir geceyle kutladı. Gecede, programın 10’uncu yaşı nedeniyle hazırlanan “10 Yılın Hikayesi” kitabının tanıtımı yapılırken, programa ilişkin kısa bir belgesel de gösterildi. Eğitimin farklı kademelerinde toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik farkındalık kazandırmayı amaçlayan Mor Sertifika Programı, 2007 yılından bugüne kadar 17 ilde 3 bin 500’e yakın öğretmene ulaştı.
 
Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Mor Sertifika Programı’nın 10’uncu yıl kutlama gecesinin açılış konuşmasında, şunları söyledi:
 
“Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yürüttüğümüz bu programın başarıyla bugünlere gelmesinden dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz. Biz, toplumsal cinsiyet eşitliğini her zaman öncelikli meselemiz olarak gördük. Tüm kurumlarımızda bu konuyu önemsiyoruz ve bütünsel bir anlayışla bakıyoruz. 2011 yılında, Sabancı Holding olarak Birleşmiş Milletler Kadını Güçlendirilmesi İlkeleri‘ne Türkiye’den imza atan ilk şirket olduk. Sabancı Üniversitesi’nde Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi‘mizi kurduk. Bu çatı altında öncü çalışmalar yürütüyoruz. Ancak bu konudaki çalışmalarımız daha da öncelere dayanır. Örneğin, Sabancı Vakfı’nda 2006 yılında Birleşmiş Milletler Kız Çocuklarının İnsan Hakları ve Kadın Dostu
 
Kentler programlarını hayata geçirdik. Ve bugün bir arada olmamıza vesile olan Sabancı Vakfı ve Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile ilgili Mor Sertifika Programı‘mızı 2007’de başlattık.“
 
TOPLUMSAL DEĞİŞİM VE GELİŞİM, UZUN SOLUKLU YAKLAŞIMLA VE ORTAK ÇALIŞMAYLA MÜMKÜN OLUR
 
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin, toplumsal adalet için birincil şart olduğunu belirten Güler Sabancı, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Bu da ancak eğitimle mümkün olabilir. Bu noktada da, toplumun dönüşüm ve gelişiminde öğretmenlerimize uzun soluklu görevler düşüyor. Mor Sertifika Programı da bunun bilinciyle başladı. Bugün görüyoruz ki, 10 yıl başlattığımız Mor Sertifika Programı’mız bugün 3 bin 500’e yakın öğretmene ulaştı. Onların bilgiyi kendi çevreleriyle paylaşmaları ve yaygınlaştırmalarıyla da etkisi her geçen gün daha da büyüyor. Bu vesileyle bir kez daha hatırlamamız gerekir ki; bu tip toplumsal değişim ve gelişim, ancak uzun soluklu bir yaklaşımla ve ortak çalışmayla mümkün olur. Bu anlayışa, Başarı Üçgeni deniyor. Bir tarafında STK’lar, Vakıflar, Üniversiteler; bir tarafında kamu, bakanlıklar, ilgili kurumlar ve kuruluşlar; bir tarafında da tüm bunları destekleyen iş dünyası, çalışan, kazanan kesim. Bu denklemi kurduğunuzda da Mor Sertifika Programı gibi iyi örnekler ortaya çıkabiliyor. Mor Sertifika Programı’nın, daha fazla öğretmenimizin katılımıyla daha uzun yıllar sürmesini temenni ediyorum. “
 
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİNİ TALEP ETMEYİ SÜRDÜRECEĞİZ
 
Sabancı Üniversitesi Rektörü Ayşe Kadıoğlu da konuşmasında, Sabancı Üniversitesi’nde 2007 yılından bugüne aralıksız yürütülen Mor Sertifika Programı’nın kartopu misali büyüdüğünü söyledi. Mor Sertifika Programı’nın eğitim faaliyetlerini ve materyal üretme çalışmalarını her geçen yıl geliştirerek sürdürdüğünü ve bundan sonra da yeni projeler ile gelişerek devam edeceğini söyledi. Kadınların; korunmak ve kollanmak değil eşitlik talep ettiğini belirten Kadıoğlu, toplumsal cinsiyet eşitliğini talep etmeye ve buna yönelik farkındalık yaratacak etkinlikler yapmaya devam edeceklerini söyledi. Kadıoğlu, şöyle konuştu:
 
“Mor Sertifika Programı 2007’de başlarken öğretim üyeleri bir araya gelmiştik. Bu ilk toplantılarda birbirimizi duymaya ve anlamaya başlamıştık. Bunun gibi birlikteliklerden türeyen enerji ile bugün SU Gender ismini verdiğimiz Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi’mizin kuruluşuna doğru ilerledik. Bu merkez 2010 yılında forum olarak çalışmalarına başladı. Çok geniş bir yelpaze içinde yer alan tüm bu forum etkinlikleri, yavaş yavaş merkezimizin kuruluşuna doğru evrildi. Hedef büyütmeye yönelik olarak attığımız ilk adımlardan birisi de toplumsal cinsiyet alanında Türkiye’de İngilizce eğitim verecek olan ilk doktora programının kurulması oldu.”
 
MOR SERTİFİKA YOLCULUĞU GÜÇLENEREK VE GENİŞLEYEREK DEVAM EDİYOR
 
Mor Sertifika Programı’nın 10 yıllık yolculuğunun hikayesini anlatan SU Gender Direktörü Ayşe Gül Altınay ise, süreç içinde öğretmen adaylarıyla birlikte, eğitimin farklı kademelerindeki öğretmen ve öğrencilerin dahil edildiği Mor Sertifika Programı’nın 10 yılda 17 ilde 3 binden fazla öğretmene ulaştığını belirtti. Altınay, şunları söyledi:
 
“Mor Sertifika Programı, 10 yıldır yaratıcı, besleyici, dönüştürücü bir alan olmaya devam ediyor. Bu alanın bizim için çok heyecan verici meyvelerinden biri Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi, kısa adıyla SU Gender oldu. 2006 - 2007 yıllarında Mor Sertifika etrafında buluşan öğretim üyesi, öğrenci ve idari çalışanların zaman içinde başka alanlarda da birlikte çalışmaya devam etmelerinden doğan SU Gender, bugün üç farklı program yürüten, pek çok alanda araştırma yapan, farkındalık çalışmaları ve eğitimler yürüten çok dinamik bir merkez. Mor Sertifika çalışmasında hep birlikte geliştirdiğimiz farkındalık, öğretmenlerin de öğrencilerin de toplumsal cinsiyeti bir engel olarak değil, toplumsal cinsiyet eşitliğini bir özgürleşme, harekete geçme, dayanışma alanı olarak yaşamalarının yolunu açtı. Sabancı Üniversitesi’nin Tuzla kampüsünde doğan Mor Sertifika, şimdi İzmir ve Ankara’ya doğru yol almaya başladı. Başka bir eğitim, başka bir dünya mümkün diyerek yola çıktık, 1
0 yıl sonra aynı yolda daha da güçlenmiş, çoğalmış, derinleşmiş olarak devam ediyoruz. “
 
TOPLUMSAL CİNSİYET FARKINDALIĞI YARATMAK İÇİN 2007’DE YOLA ÇIKILDI
 
Mor Sertifika Program Koordinatörü Ayşegül Taşıtman da programın 2007 yılından itibaren Sabancı Vakfı'nın desteğiyle Türkiye'nin farklı illerinden lise öğretmenlerine toplumsal cinsiyet farkındalığı kazandırmak amacıyla yola çıktığını söyledi.
 
Taşıtman, şöyle konuştu:
 
“2007 yılında Sabancı Üniversitesi bünyesinde iki günlük bir eğitim olarak başlayan Mor Sertifika Programımızı ve çalışma alanlarımızı zaman içinde yeni beliren ihtiyaçlar, edindiğimiz deneyimler ve öğretmenlerin önerileri doğrultusunda sürekli yeniledik, değiştirdik. 10. yılda Mor Dosya ve Genç Mor Sertifika programlarını hayata geçirdik. SU Gender olarak hazırladığımız “Sivil Toplum Kuruluşlarına Yönelik Toplumsal Cinsiyet Sertifika Programı” ile yeni bir sertifika programı daha başlattık. Tüm Türkiye’den –özellikle de Mor Sertifika illerinden- eğitim, engellilik ve mülteci alanında çalışan STK’ları bir araya getirdik. 2007’de başlayan Mor Sertifika Programı, 2017 yılına gelindiğinde birçok bileşeniyle başarıyla sürüyor. Daha çok öğretmeni, öğretmen adayını ve üniversite öğrencisini bünyesine dâhil ederek büyüyen program, eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması açısından eğitim alanındaki tüm aktörlere ve politika yapıcılara öncülük etme hedefiyle yoluna devam ediyor.” /EGE BASIN GRUBU
 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.