24 Kasım 2024
  • İstanbul4°C
  • İzmir7°C
  • Ankara1°C

YORGUNLUĞUNUZUN VE GÖRME BOZUKLUKLARINIZIN SEBEBİ MS OLABİLİR!

Emes Hastalığı diğer adıyla Multiple Skleroz, bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır

Yorgunluğunuzun Ve Görme Bozukluklarınızın Sebebi Ms Olabilir!

02 Haziran 2018 Cumartesi 15:16

YORGUNLUĞUNUZUN VE GÖRME BOZUKLUKLARINIZIN SEBEBİ MS OLABİLİR!

Emes Hastalığı diğer adıyla Multiple Skleroz, bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Yorgunluk, kaslarda güçsüzlük, düzgün yürüyememe ve görme bozuklukları gibi belirtilerle ortaya çıkan Emes (MS) hakkında merak edilen soruları, Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı yanıtladı.

MS’İN SEBEP OLDUĞU GÖRME BOZUKLUKLARINDA (OPTİK NEVRİT) KORTİZON, TEMEL TEDAVİ MİDİR?

Optik nevrit, günler ya da aylar süren genelde tek taraflı görme bozukluğuna yol açan bir rahatsızlıktır. Nadiren de olsa körlüğe de yol açabilir. Onu önemli yapan şey, yıllar içinde MS’e dönüşebilme riskidir. Tedavisinde kortizon temel seçenektir. Ancak asla ağızdan alınmamalıdır. Mutlaka damardan verilen tipi tercih edilmelidir. Aksi halde, MS olma riskini artırır.

EMES ATAKLARINI ÖNLEYEN BAZI ÖNLEMLER ALINABİLİR Mİ?

Düzenli yaşam, uygun beslenme, stresi azaltma, iyi uyku; MS atak sıklığı üzerinde olumlu etkiler gösterebilir. En önemli atak azaltıcı yöntem, uygun tedaviye bağlı kalmaktır. Ancak halihazırda, MS ataklarını tam olarak engelleyen bir yöntem yoktur.

BELDEN SIVI ALINMADAN MS TANISI KONULABİLİR Mİ?

Beyin omurilik sıvısı, berrak bir sıvı olup beyin ve omurilik boyunca dolaşmakta ve beynin beslenmesi sağlanmaktadır. Bu sıvının belden bir iğne ile girilip az miktarda alınması yoluyla, emes hastalığında en korkulan tanı yöntemi uygulanmış olur. Aslında korkulacak bir yanı yoktur. Bir uzman tarafından yapılıp kurallara uyulduğunda kan alma işleminden pek de farklı değildir. Ancak, yüzde yüz MS tanısı koydurmaz. Tanısal doğruluğu yüzde 90’lara yakın olsa da hastalığın erken dönmelerinde ya da nadiren bir grup MS hastasında sonuçlar negatif çıkar. Bu yüzden özel durumlar dışında bu testin yapılmasını istemeyen hastaları zorlamanın alemi yoktur. Diğer yöntemlerle de, MS tanısı konulabilir.

MS İLE UNUTKANLIK ARASINDA BİR İLİŞKİ VAR MIDIR?

Unutkanlık MS’de sık görülür. MS hastalarının yaklaşık yarısında şunlardan biri olabilir; unutkanlık, dikkat dağınıklığı ya da bilişsel yetilerde azalma. Depresyon, sıklıkla MS hastalığına eşlik eder. Depresyon da önemli bir unutkanlık nedenidir.

MS HASTALIĞI, İDRAR ZORLUĞU YAPAR MI?

İdrar yapma zorluğu MS hastalığının yüzde 5 inde başlangıç belirtisidir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde MS hastalarının yüzde 80’inde bir tür idrar sorunu gelişir. İdrar yolları iltihabı, idrar depolama zorlukları ve mesane boşaltım sorunları, en sık görülen bozukluklardır.

AŞILAR İLE MS ARASINDA BİR BAĞLANTI VAR MI?

Tetanoz gibi bazı aşıların oldukça nadir olmakla birlikte MS benzeri durumlara yol açtığı bilinmektedir. Biz MS hastalarında aşılama konusunda mutlaka dikkatli olunması ve yarar-zarar hesabına göre konunun uzmanı ile birlikte karar verilmesi gerektiğini söylüyoruz. Son yıllarda Fransa ve Belçika’ da hepatit aşıları ile MS gelişimi arasında bir ilişki kuruldu. Durum yüksek mahkemeye kadar giden bir davalar silsilesine konu oldu. Yüksek mahkeme “ilişki yoktur” diyemedi. Dikkatli olunması gerektiği yönünde bir karar verdi.

MS CİNSELLİĞİ ETKİLER Mİ?

Emes sıklıkla cinsel işlev bozukluklarına neden olur. Bu bazen doğrudan sinir sistemi bozukluklarından kaynaklanırken bazen de psiko-sosyal sorunlar nedeniyle gelişir. Hastalığın yarattığı özgüven eksiklikleri, cinsel işlev bozukluklarına sıklıkla yol açar. Kronik dönemde MS’li kadınların yüzde 77’i, erkeklerin yüzde 90’nına yakınında cinsel işlev sorunları gelişecektir. Bu sorunlar erkeklerde sıklıkla sertleşme ile ilgili iken, kadınlarda sıklıkla orgazm ile ilgili olur. Mutlaka, ilgili uzmanla tüm sorunların erken dönemde konuşulması gerekir.

EMES YUTMA BOZUKLUĞU YAPAR MI?

MS hastalığında yutma zorlukları başlangıçta nadir olsa da, hastalığın müzminleştiği dönemlerde hastaların yüzde 50’sinde bir tür yutma bozukluğu gelişebilir. Beyin sapını etkileyen hasarlar, depresyon, solunum işlevlerinde bozulmaya neden olan durumlar; yutma ile ilgili sorunların başlıca nedenleri olabilir.

TANI EMAR İLE KONULABİLİR Mİ?

Emar, tanı için gereklidir, ancak kesin tanı koydurucu değildir. Emar, tanı için önemlidir. Tanısal duyarlılığı çok yüksektir, ancak tanısal özgüllüğü düşüktür. Görülmektedir ki, MS hastası olmayan birçok kişinin emarında da, MS benzeri lezyonlar görülebilmektedir. Bu durumda uzmana güvenmek en iyi seçenektir./EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.