24 Eylül 2024
  • İstanbul16°C
  • İzmir18°C
  • Ankara9°C

TÜRKİYE’DE 13 MİLYON GENÇ İŞGÜCÜNDE YER ALIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) “Gençlerin İşgücü Piyasasına Geçişi” adlı araştırmanın 2016 Nisan- Haziran ayı sonuçlarını açıkladı.

Türkiye’de 13 milyon Genç İşgücünde Yer Alıyor

12 Aralık 2016 Pazartesi 16:46

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) “Gençlerin İşgücü Piyasasına Geçişi” adlı araştırmanın  2016 Nisan- Haziran ayı  sonuçlarını açıkladı.  Avrupa Birliği’ne uyum süreci kapsamında gerçekleştirilen araştırma, 2009 yılında uygulanan “Gençlerin İşgücü Piyasasına Geçişi” isimli modüler anketin tekrarı niteliğinde olmayıp içerik bakımından farklılıklar gösteriyor. Çalışma iş gücü piyasasındaki gençlerin (15-34 yaş grubu) eğitim geçmişleri, iş bulmak için harcadıkları çaba, iş bulmak için alınan yardım ve işe geçiş süreleri konularını ele alıyor.

EĞİTİM DÜZEYİ ARTTIKÇA İSTİHDAM ORANI ARTIYOR
TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2016  yılı itibarıyla 15-34 yaş grubunda kurumsal olmayan  24 Milyon 263 bin kişiden 13 Milyon 685 bini işgücünde yer alıyor. Gençler için istihdam oranı yüzde 48,9 olurken bu oran eğitim düzeyi arttıkça yükseliyor. İstihdam oranı , okul bitirmeyenler için yüzde 30,1, lise altı eğitim düzeyinde yüzde 42,4, lise mezunlarında yüzde 43,6, mesleki veya teknik lise mezunlarında ise yüzde 60,6’yı  buluyor. Dört yıllık yükseköğretim ve üzeri eğitimlilerde ise bu oran yüzde 73,7 ile birinci sırada yer alıyor.

Eğitim düzeyiyle beraber gençlerin işgücüne katılma eğilimi değişiklik gösteriyor. Verilere göre 15-34 yaş grubundaki eğitimsiz nüfusun işsizlik oranı yüzde 13,2 iken yüksekokul mezunlarında bu oran yüzde 16,8, dört yıllık yükseköğretim ve üzeri mezunlarda ise yüzde 13,3.

GENÇLERİN BÜYÜK KISMI OKURKEN ÇALIŞIYOR
Araştırmada 15-34 yaş grubu fertlerin yüzde 47,6’sı eğitimleri süresince en az bir çalışma deneyimi yaşadığını belirtti. Genel olarak hizmet sektöründe çalışan öğrencileri sırasıyla sanatkarlık ve profesyonel meslekler takip etti. TÜİK verilerine göre bir diğer çarpıcı sonuç ise mezun olan gençlerle ilgili bilgiler içeriyor. Eğitimden çalışma hayatına geçişte üç aydan daha uzun çalışma süreleri dikkate alınarak elde edilen verilere göre fertlerin yüzde 19’u eğitim sonrası ilk işini üç yıldan daha uzun sürede elde ediyor. Bu oranı ilk bir yılda iş bulabilenler için yüzde 7,4, 1-2 yılda iş bulabilenler içinse yüzde 8,6 izliyor. / EGE BASIN GRUBU // M.Murat Işık

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.