22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • İzmir19°C
  • Ankara13°C

SAĞLIKLI KENTLER, YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN MERSİN`DE BULUŞTU

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin Mersin Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen 25. Olağan Meclis Toplantısı’nda ‘Sağlıklı Kentler İçin Yenilebilir Enerji’ konusu ele alındı.

Sağlıklı Kentler, Yenilenebilir Enerji İçin Mersin`de Buluştu

18 Ekim 2016 Salı 15:31

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin Mersin Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen 25. Olağan Meclis Toplantısı’nda ‘Sağlıklı Kentler İçin Yenilebilir Enerji’ konusu ele alındı.

Sağlıklı Kentler Birliği 25. Olağan Meclis Toplantısı 14-15-16 Ekim tarihlerinde Mersin’de gerçekleştirildi. “Sağlıklı Kentler İçin Yenilenebilir Enerji” başlığının ele alındığı buluşmada konuşan Konferans Düzenleme Kurulu Başkanı Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe, fosil enerji kaynaklarının kullanımının enerji ihtiyaçlarının karşılanmasında uygun olmadığının artık aşikar hale geldiğinin altını çizdi.

Ekonomi-Ekoloji-Enerji bir arada yürütülebilmeli
Bu kaynakların ekonomik ömrünü doldurduğunu ve hızla tükendiğine dikkati çeken Prof. Dr. Türe, “Uzun yıllar fosil yakıtların sefasını süren insanlar artık bu kaynakların cefasını çekiyor. Bu kaynaklardan doğan sorunlar günümüzde sadece sosyo-ekonomik değil sosyo-ekolojiktir. Çevre koruma politikaları artık kaynak kullanımı ve bu kaynakların daha verimli hale getirmeyi hedefler hale gelmiştir. Çevrenin korunması ve sürdürülebilir hale gelmesi için 3E sisteminin yani Ekonomi-Ekoloji-Enerji’nin bir arada yürütebilmesi şarttır. Sağlıklı Kentler Birliği de bugün yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının daha da artırılması ve doğru kullanılabilmesini masaya yatırmak için bir araya geldi” diye konuştu. 

Mersin Konferansı’nın bir diğer gündem maddesi olan karbon gazı salınımı konusuna da değinen Prof.Dr. Türe, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın en önemli sebebinin sera gazları olduğunun altını çizdi. Karbon gazı salınımının ülkemizde her geçen gün arttığına dikkati çeken Prof.Dr. Türe, aynı hızla şehirlerin de bu konuda bilinçlendiğini ve karbon ayak izi tespiti ve engellenmesi konusunda önemli çalışmalar yapmaya gayret gösterdiklerini sözlerine ekledi.

“Herkes ve her şey için yenilenebilir enerji”
Sağlıklı Kentler Birliği 25. Meclis Toplantısı’na ev sahipliği yapan Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz, 1970’li yıllardan itibaren sanayideki hızlı gelişme ve nüfus artışının çevre kirliliğini artırdığını hatırlattı. Çevreye verilen bu tahribatın iklim değişikliklerine, kaynakların kıtlığına kadar ulaştığının altını çizen Kocamaz, “Bu nedenle su ve enerjinin daha verimli kullanımı, enerji kullanımının çevre üzerindeki etkilerinin artmasını engelleme gereği doğmuştur. Çevre bilinci koruyucu hekimlik gibi önlem alıcı modern bir bakış açısıdır. Herkes ve her şey için sürdürülebilir bir yaşam oluşturmayı amaçlar. Sağlıklı kentler oluşturma vizyonu ve gayreti, geleceği şekillendirme konusunda bizlere önemli sorumluluklar yüklemektedir. Gelecek nesillerin de kullanabileceği çevreci kaynaklar oluşturmalıyız. Enerji verimliliği, üretim ve kaliteyi düşürmeden enerjiyi yerinde kullanmaktır. Türkiye tükettiği petrolün yüzde 10’unu üretebilmektedir. Bu rakam bile enerji verimliliğine ne kadar ihtiyaç olduğu göstermektedir. İnsan yaşamı doğaya endeksli bir varlıktır. Bu nedenle herkes ve her şey için sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji şarttır” diye konuştu.

“Öncelik yenilenebilir enerji”
Sağlıklı Kentler Birliği Başkanvekili ve Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker ise üretme ve kar etme amacıyla doğan insanoğlunun çevreye verdiği zararı sonradan fark ettiğini belirtti. Her zaman olduğu gibi bugün yine üretim için enerjiye ihtiyacının vazgeçilmez bir unsur olduğuna dikkati çeken Köşker, “Fosil yakıtlara dayalı enerji üretimi ile yaşadığımız ekolojik ve çevresel sorunlar, enerjinin temiz ve sağlıklı olan yenilenebilir kaynaklardan elde edilmesini zorunlu hale getirmiştir. Bu nedenle enerji üretim yöntemlerimizi çeşitlendirmek ve yenilenebilir enerji kaynaklarını verimli bir şekilde kullanmalıyız. Ülkemizin yenilenebilir enerji kaynakları açısından oldukça zengin bir coğrafyada bulunması sevindirici. Rüzgar, güneş, jeotermal, hidrolik, biyokütle gibi birçok yenilenebilir enerji kaynağı ülke sınırlarımızda bolca mevcut ve hatta rüzgar enerjisine yönelik yatırımlara ise her gün bir yenisinin daha eklendiğini görüyoruz. Fakat tabi ki bunlar yeterli değil” şeklinde konuştu.

Başkan Köşker, bir yandan yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanırken diğer taraftan da enerji verimliliği, yeşil binalar, yalıtım ve enerji tasarrufu gibi alanlarda da yapılması gereken birçok çalışma olduğunun altını çizdi.

Sağlıklı Kentler Birliği’nin Mersin buluşmasında uzmanları ve yerel yöneticileri yaptığı tespitlerin ülkemizdeki idareci, üretici ve kullanıcılara yenilenebilir enerji konusunda yeni bir yol haritası sunacağına inandığını belirten Mersin Valisi Özdemir Çakacak, çok yakın bir gelecekte yok olması öngörülen fosil enerji kaynaklarının yerini alacak yenilenebilir enerji kaynaklarının her geçen gün öneminin arttığını hatırlattı.
Konuşmaların ardından Sağlıklı Kentler Birliği tarafından düzenlenen 2016 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması’nda dereceye giren belediyeler ödülleri verildi. Yarışma sonucun göre;
Sosyal Sorumluluk Kategorisinde Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin - Genç Denizli Projesi,
Sağlıklı Şehir Planlaması Kategorisinde Kadıköy Belediyesi’nin - Bisiklet Yolları Projesi,
Sağlıklı Yaşam Kategorisinde Bilecik Belediyesi’nin - Akıllıyım Teknoloji Bağımlısı Değilim Projesi,
Sağlıklı Çevre Kategorisinde Çankaya Belediyesi’nin - Sokak Toplayıcılarının Topluma Entegre Edilmesi Projesi ödüllendirilirken Güzel Gelecek Akademisi ile Gebze Belediyesi, Gönüllülük Çalışmaları ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Aktif Şehir Projesi ile Karşıyaka Belediyesi ve Evsel Katı Atıklardan Elektrik Üretimi Projesi ile Mersin Büyükşehir Belediyesi jüri özel ödülüne layık görüldü.

Alanında uzman akademisyenlerin de teknokratların yenilenebilir enerji üretimi ve enerji verimliliği konularında bilgi ve deneyim alışverişinde bulunda Mersin’deki buluşmada ayrıca Kentsel Karbon Ayak İzi Envanteri veya Kentsel Sürdürülebilir Enerji Eylem Planlamalarını hazırlayan üye belediyelere de sertifikaları verildi. /EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.