25 Kasım 2024
  • İstanbul3°C
  • İzmir6°C
  • Ankara-2°C

ORMAN ÜRÜNLERİ İHRACATI İLK 11 AYDA 4,9 MİLYAR DOLAR OLDU

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı 2020’nin ilk 11 ayında 4,99 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Orman Ürünleri İhracatı İlk 11 Ayda 4,9 Milyar Dolar Oldu

10 Aralık 2020 Perşembe 13:39

Orman Ürünleri İhracatı İlk 11 Ayda 4,9 Milyar Dolar Oldu

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı 2020’nin ilk 11 ayında 4,99 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektörün finansal sonuçlarını değerlendiren İstanbul Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, 4,99 milyar dolarlık ihracatın 3,1 milyar dolarlık bölümünü mobilyanın oluşturduğunu kaydetti. Irak, Almanya, Suudi Arabistan, İngiltere ve İsrail en çok mobilya ihracatı yapılan beş ülke olurken Güleç, ABD pazarında yaşanan artışı yüzde 11,23 olarak ifade etti. Güleç’in verdiği bilgiye göre, İstanbul, Bursa, Kayseri, Ankara ve İzmir mobilya ihracatçısı şehirler sıralamasında ilk beşte yer alırken en büyük ihracat artışı yüzde 116 ile Şırnak’ta gerçekleşti. 

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörünün, 2020 yılı ilk 11 aylık dönem ihracatı 4,99 milyar dolar olarak gerçekleşti. Mobilyanın söz konusu rakam içinden aldığı pay ise 3,1 milyar dolar oldu.

Sektörün ihracat sonuçlarını değerlendiren İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, sektörün 15 bini ihracatçı olmak üzere 36 bin mobilyacıya ev sahipliği yaptığının altını çizdi. Türkiye mobilya sektörünün dünyanın 8. büyük ihracatçısı olduğunu da hatırlatarak sektörün yüksek teknolojiyle inovatif ürünlere odaklandığını açıkladı.  Sektörün üretim hacmini 10 milyar dolar olarak açıklayan Güleç, sözlerini şöyle devam etti: “Türkiye mobilya sektörü olarak üretimimizin yüzde 35’ini ihraç ediyoruz. Dolayısıyla katma değerli ve tasarım yönü güçlü mobilya üretimimizi artırarak, dünya mobilya pazarından aldığımız payı yüzde 2’den, yüzde 3’e çıkarmak istiyoruz. Aynı zamanda hayatımızın bir gerçeği olan Covid-19 pademisi tüm hızıyla devam ederken yılı, mobilya üzerinde 4 milyar bandına en yakın noktada tamamlama hedefiyle iş süreçlerimizi yönetiyoruz. Bu olağanüstü koşullarda tüm sektör paydaşlarında olduğu gibi bizde 2021 planlarımızı gözden geçirdik. Uzun vadeli hedeflerimiz için pandemin seyrini izliyoruz. Ancak içinde bulunduğumuz gündemde dahi 2021 yılı Türkiye için fuar yılı. Nisan ayında gerçekleştirmeyi öngördüğümüz mobilya fuarında ciddi bir ticari hacmin oluşmasını bekliyoruz.”
 
ABD’ye Mobilyada İhracat Artışı Yüzde 11,23 
Mobilya ihracatında lider beş pazarını Irak, Almanya, Suudi Arabistan, İngiltere ve İsrail olarak açıklayan Güleç, ABD ve Çin gibi stratejik önemdeki hedef pazarlarda ise yaşanan artışın dikkat çektiğini kaydetti. ABD’ye mobilya ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre pandemiye rağmen yaşanan artışı yüzde 11,23 olarak açıklayan Güleç, “ABD pazarındaki istikrarımız devam ediyor. Bu artış, istikrarlı pazar konsantrasyonu ve 5 yıllık bir çalışmanın neticesi olarak okunabilir. Lojistik mobilya merkezleri projenin tam olarak hayata geçmesi halinde bu tarafta daha ciddi bir artış bekliyoruz” dedi. Dünyanın en büyük mobilya ihracatçısı olan Çin pazarında Türk ürünlerine duyulan ilginin de sistematik bir yükseliş grafiği gösterdiğine işaret eden Güleç, Avrupa’daki durumu ise şöyle özetledi: “Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiğimiz toplam ihracat geçen yılın aynı dönemine göre göre yüzde 3 artarak 1,3 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Özellikle Almanya, İngiltere, Fransa ve Romanya’da pazar payımızın artış şeklinde öne çıkmasını sürdürdü. Aynı zamanda kilogram başına fiyatlarda da Avrupa ülkelerine ihracatımız 3 doların üzerindeki seyrini devam ettiriyor. Bu rakam Irak’ta 2 doların hemen altı, Suudi Arabistan’da ise 2,30 dolar.” 

Şırnak Mobilya İhracatını Yüzde 116 Arttırdı
Türkiye’nin mobilya ihracatçı şehirlerinin 11 aylık ihracat performanslarını da değerlendiren İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç,  ihracatta bayrağı İstanbul’un taşıdığının altını çizdi. İstanbul’u sırasıyla Bursa, Kayseri, Ankara ve İzmir’in izlediğini açıklayan Güleç, sözlerini şöyle sürdürdü; “İstanbul bu yıl 1 milyar dolar barajını aşacak gibi duruyor. Bursa 687 milyon dolar, Kayseri 489 milyon dolar, Ankara 240 milyon dolar, İzmir ise 154 milyon dolarlık ihracat yaptı.  Pandemiye rağmen yılın ilk 11 ayına bakıldığında 2019 senesine göre dikkat çekici artışlar var. Ancak en ilginç artışı yüzde 116 ile Şırnak yakalamış durumda. Geçen yıl 27 milyon dolar olan 11 aylık ihracatını kasım sonunda 60 milyonun üzerine taşıyan ilimiz olarak, pandemi sürecini pozitif tarafta tamamlamayı başarmış durumda.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.