22 Kasım 2024
  • İstanbul18°C
  • İzmir19°C
  • Ankara13°C

MÜCEVHER İHRACATINDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR

Ramazan ayında düşüş trendine giren Mücevher İhracatı, Temmuz ayında da düşüşünü sürdürerek son yılların en düşük ihracat rakamına imza attı.

Mücevher İhracatında Düşüş Sürüyor

05 Ağustos 2016 Cuma 19:27

MÜCEVHER İHRACATINDA DÜŞÜŞ SÜRÜYOR
Ramazan ayında düşüş trendine giren Mücevher İhracatı, Temmuz ayında da düşüşünü sürdürerek son yılların en düşük ihracat rakamına imza attı.  Ülkemizde yaşanan tatsız darbe girişimi nedeniyle sektörün adeta durduğunu belirten Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, sektörün her zaman ileriye baktığını ve önümüzdeki günlerde ihracatı arttırmak için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2016 Temmuz ayı verilerine göre 2015 Temmuz ayında 148 milyon 978 bin 674 Dolar ihracat yapan mücevher sektörü yüzde 38.32 oranında düşüşle 91 milyon 892 bin 802 Dolar ihracata imza attı. Temmuz ayındaki mücevher ihracatı bir önceki aya göre ise yüzde 41,6 oranında azaldı.

İhracattaki sert düşüşü değerlendiren MİB Başkanı Ayhan Güner, sektörden kaynaklanmayan sorunların mücevher ihracatına olumsuz etkisinin herkesin malumu olduğunu belirtti. Mücevher ihracatında yaşanan düşüş trendinin sürmesinden büyük üzüntü duyduklarını belirten Güner sözlerine şöyle devam etti:

“Öncelikle ülkemizde 15 Temmuz gecesi yaşanan acı olaylar nedeniyle şehit olan kardeşlerimize Allahtan rahmet ve yaralanan vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Ülkemiz bu yaraları saracak güçtedir. Herkes kendi sorumluluğu alanındaki işi en iyi şekilde yapacak ve böylelikle bu günlerimiz uğruna canını feda eden şehitlerimize layık olacağız. Ülkemizin sorunları ve demokrasimiz her şeyden önce gelir. Bizler elbette işlerimize devam edeceğiz, ama önce bu yaralar sarılacak. Mücevher sektörü olarak bu yaraların sarılmasına ihracatımızı arttırarak katkı sağlayacağız.”

İHRACAT DESTEKLERİ VE ELMAS BORSASI

MİB olarak sürekli yeni pazarlar üzerinde çalıştıklarını belirten Güner bir yandan da Türkiye’nin kendi içinde ürün çeşitliliğini geliştirmesi gerektiğini belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Geleneksel ürünlerimize ek olarak tasarım anlamında, ürün anlamında sürekli kendimizi yenilemek zorundayız. Hem ürettiklerimize sürekli yeni pazarlar bulmaya çalışıyoruz; hem de mevcut pazarlarımızı yeni ürünlerle desteklemeyi hedefliyoruz. Bu anlamda en önemli hamlemiz henüz tam anlamıyla devreye giremeyen İstanbul Elmas Borsası oldu. Çok basit detayları aşabildiğimiz takdirde İstanbul Elmas Borsası’nın çok büyük bir pazardan pay alması ve ülkemizin ekonomisinin de gelişmesine katkısı olacaktır.”

Türkiye’nin mücevher ihracatından en büyük payı alan Ortadoğu ülkeleri 2016 ilk 7 ayında ciddi bir gerileme yaşarken ABD, Hong Kong, İsrail, Almanya, Lübnan ve İtalya’ya yapılan ihracat ise önemli bir artış gösterdi.
/ EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.