KALP KRİZİNDE İLKYARDIM HAYAT KURTARIYOR
Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, bayılma gibi şikayetler kalp krizinin belirtileridir. Özellikle kalp rahatsızlığı olanların sıcak havalarda çok daha dikkatli olması gerekiyor.
10 Ağustos 2016 Çarşamba 09:08
KALP KRİZİNDE İLKYARDIM HAYAT KURTARIYOR
Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, bayılma gibi şikayetler kalp krizinin belirtileridir. Özellikle kalp rahatsızlığı olanların sıcak havalarda çok daha dikkatli olması gerekiyor.
Aşırı sıcaklar ve nem; sağlıklı ya da bilinen kalp hastalığı olan bireyler için önemli kardiyak riskler oluşturmaktadır. Bu iki faktör, vücuttan sıvı ve tuz kaybı, tansiyon dengesizliği, kan akışkanlığında azalma yani pıhtılaşmanın artması ve kolesterolde yükselme gibi sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Sıcak aynı zamanda kalbin iş yükünü de artırmaktadır. Ayrıca bu dönemlerde kalp hastalığı nedeniyle ölümlerde artış görülmektedir.
Medicana Çamlıca Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yolcu, özellikle ileri yaştaki hastalarda vücuttaki su-tuz ve tansiyon dengesinin çok daha hassas olması ve aynı zamanda bu kişilerde beraberinde hipertansiyon ve şeker hastalığının daha fazla olması nedeniyle bu hastalar daha riskli grubu oluştuğunu söylüyor.
KALP KRİZİNDE İLK YARDIM NASIL OLMALI?
Göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, fenalaşma, bayılma gibi şikayetler kalp krzinin en önemli belrtileri olup bu semptomların varlığında hasta sıcak ortamdan uzaklaştırılıp serin (Klimalı ortam değil) bir yere alınmalı ve bir an önce en yakın hastaneye götürülmeli. Eğer hastanın genel durumu çok sıkıntılı ise zaman kaybedilmeden 112 aranmalı.
KALP SAĞLIĞI AÇISINDAN NELERE DIKKAT EDILMELI, NE GIBI ÖNLEMLER ALINMALI?
Kıyafet seçimine dikkat edilmesi önemlidir. Özellikle nem emebilen, açık renkli ve vücudun hava alması sağlayabilecek kıyafetlerin tercih edilmesi.
Özellikle güneş etkisinin çok olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkılmaması, eğer çıkılacaksa mutlak güneş etkisinden korunulması
Spor yaparken açık havada güneş altında değil, sabah ya da akşam saatlerinde sıcak etkisi azaldığında ağır ve yorucu olmayan ve aralıklı dinlenmelerin eşlik ettiği spor yapılmalı
Vücut nem ve sıcakla aşırı su ve tuz kaybettiği için mutlaka su tüketiminin bol olmasına dikkat edilmeli
Beslenmeye dikkat edilmeli, sıcak ve ağır yemekler yerine hafif, sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmeli
Özellikle kalp krizini tetikleyen sigara ve kafein gibi etkenlerden uzak durulmalı
Deniz yada havuza girerken güneşin direk etkisinden korunmak için sabah ve akşam saatlerinin tercih edilmesi.
/ EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.