İZMİR’E MAVİ BAYRAK BEREKETİ
2006 yılında 29 olan İzmir’deki “mavi bayraklı” plaj sayısı, 2016 yılında yüzde 62 artışla 47’e yükseldi. Bu artışta en büyük rolü, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sahil bölgelerinde hayata geçirdiği ileri biyolojik arıtma tesisleri rol oynadı.
03 Ağustos 2016 Çarşamba 16:59
İZMİR’E MAVİ BAYRAK BEREKETİ
2006 yılında 29 olan İzmir’deki “mavi bayraklı” plaj sayısı, 2016 yılında yüzde 62 artışla 47’e yükseldi. Bu artışta en büyük rolü, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sahil bölgelerinde hayata geçirdiği ileri biyolojik arıtma tesisleri rol oynadı.
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın 2016 yılı verilerine göre “Mavi Bayrak” uygulaması yapan 44 ülke içerisinde Türkiye, İspanya’nın ardından ikinci oldu. “Mavi Bayraklı” plaj sayısını bu yıl 47’e çıkaran İzmir, böylece 10 yılda yüzde 62’lik artış sağladı. 2016 yılı sezonunda Çeşme’de 10 adet, Foça’da 7, Dikili’de 5, Seferihisar’da 13, Menderes’te 11 Selçuk ile Karaburun’da 3’er tane olmak üzere İzmir’deki toplam 47 sahil noktasına mavi bayrak verildi.
İzmir’deki ‘Mavi Bayrak’lı plaj sayısındaki artışta en büyük rolü, Büyükşehir Belediyesi’nin sahil bölgelerinde hayata geçirdiği ileri biyolojik arıtma tesisleri rol oynadı.
DENİZ SUYU KALİTESİ, MAVİ BAYRAK SAYISINI ARTIRDI
Güvenli ve sağlıklı yüzmenin dünyadaki en önemli unsurlarından biri olan mavi bayrağın İzmir’de herkesi gururlandıracak seviyelere geldiğini belirten Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Mavi Bayrak İzmir, Aydın ve Kuzey İlleri Koordinatörü Doğan Karataş şu bilgileri verdi: “Mavi Bayrak verirken deniz temizliğini, çevrenin korunmasını, insanların güvenliğini güvence altına alan 33 kriterimiz söz konusu. Son yıllarda, İzmir kıyı turizminde yaşanan hareketlenmeyle birlikte Mavi Bayrak sayılarında artış olmuştur. 10 yıl içerisinde İzmir’de bayrak sayıları hızla artmaktadır. Bu artışın, hem turizmden daha fazla pay alınmak istenmesi hem de deniz suyu kalitesinin artmasına bağlı olduğunu söylemek mümkündür. Mavi Bayrak artışını belirleyen iki temel unsur bulunmaktadır. Birincisi, Mavi Bayrak çalışmaları gönüllülüğü esası ikinci nokta ise deniz suyu ve arıtma sistemlerinin yeterliliği. Mavi Bayrak başvurularında bakılan iki ana ön koşul deniz suyu kalitesi ve plajın bulunduğu bölgede arıtma sistemlerinin varlığıdır.”
MAVİ BAYRAK NEDİR?
Mavi Bayrak, gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülü. Plajlar için 33, marinalar için 24 mavi bayrak kriteri bulunuyor. Bu kriterler plajda yüzme suyu kalitesi, çevre eğitimi ve bilgilendirme, çevre yönetimi, can güvenliği ve hizmetler başlıkları altında toplanıyor. 15 gün arayla iki parametrede ve sezon süresince deniz suyu numunesi alınıp mikrobiyolojik düzeyde analizlerin yapılması, tesisin paket arıtma tesisi veya belediyenin arıtma tesisi kurmuş olması önemli kriterlerin başında yer alıyor. Mavi bayrak adayı plajlar için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenen numune noktalarından Mayıs ayı başı ile Eylül ayı sonuna kadar sezon boyunca deniz suyu numunesi alınıyor.
Antalya ve Muğla’nın ardından Türkiye’de en fazla Mavi Bayrak’a sahip üçüncü kent olan İzmir, ileri biyolojik atıksu arıtma tesisleri bakımından ise liderliği bırakmıyor. Aziz Kocaoğlu’nun başkanlığından itibaren atıksu arıtma tesisi yatırımlarına büyük önem veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, böylece “temiz deniz-temiz sahiller” hedefine ulaşmada çok önemli bir misyonu da yerine getiriyor.
İZMİR’İN 61 ARITMASI VAR
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın açıkladığı 2016 yılı Mavi Bayrak Ödülleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne de haklı bir gurur yaşattı. 2004 yılında devreye giren Belediye Yasası ile birlikte sınırlarını büyüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, adeta bir arıtma seferberliği başlatarak kentin yarımada dahil tarım, turizm havzalarını kirlilikten kurtardı. Bugün İzmir Büyükşehir Belediyesi, Avrupa standartlarındaki 18 ileri biyolojik, 37 biyolojik ve 6 doğal atık su arıtma tesisiyle bu alanda Türkiye’nin lider kentini yarattı. / EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.