İZMİR’DEKİ ORKİNOS ÇİFTLİKLERİ DÜNYAYA AÇILIYOR
İzmir'de yetiştirilen orkinoslar, Japonya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilerek Türkiye'nin su ürünleri sektöründeki başarısını dünyaya taşıyor.
18 Temmuz 2024 Perşembe 16:44
İzmir’de Yetiştirilen Orkinoslar Japonya Başta Olmak Üzere Birçok Ülkeye İhraç Ediliyor. Türkiye’nin orkinos yetiştiriciliğindeki başarısı, İzmir’deki çiftliklerle dünyaya yayılıyor. Orkinos yetiştiriciliğinde ülkemizin en önemli merkezi konumunda olan İzmir'de yetiştirilen orkinoslar, başta Japonya olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilerek ülke ekonomisine önemli katkı sağlıyor.
Avlanan orkinoslar, yaklaşık 40-45 günlük yolculuk sonrasında İzmir’de bulunan toplam 6 çiftliğe taşınarak, pazar boyuna gelene kadar semirtilmek üzere ağ kafeslere aktarılmaktadır. Bu transfer işlemleri İzmir İl Müdürlüğü nezaretinde, hasat işlemleri (BCD onayı) ise İzmir İl Müdürlüğü teknik personellerince gerçekleştirilmektedir. Söz konusu çiftliklerin toplam yıllık üretim kapasitesi 6.340 tondur.
İzmir Karaburun açıklarında bulunan 6 orkinos çiftliğinden birinde, Uluslararası sulardan avlanarak getirilen orkinosların besiye alınarak yetiştirilmek üzerekafeslere aktarma işlemine İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin katıldı. İl Müdürü Şahin’e, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Bülent Canatan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü B. Kürşad Sevim ve ilgili teknik personel eşlik etti.
Bu başarılı yetiştiricilik ve ihracat süreci, İzmir’in dünya orkinos piyasasında önemli bir aktör haline gelmesine katkı sağlıyor. İzmir’deki orkinos çiftlikleri, kalite ve sürdürülebilirlik ilkeleriyle ülkemizi gururla temsil etmektedir.
Orkinos avcılığı, Uluslararası Atlantik Ton Balıklarını Koruma Komisyonu (ICCAT) tarafından yıllık kotalar, boy, zaman ve alan yasakları gibi koruma tedbirleriyle düzenlenmektedir. ICCAT’a üye 50 ülke arasında yer alan Türkiye, genel avcılık kotasında %6.41 oranında paya sahiptir.
2023-2024-2025 yılları için avcılık kota tahsis talebinde bulunan balıkçı gemileri, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından 6 Nisan 2023 tarihinde noter huzurunda yapılan kura sonucu belirlenmiş ve uygun görülen başvurular Bakanlık internet sitesinde yayınlanmıştır. Bu balıkçı gemileri, 15 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında ICCAT gözlemcisi eşliğinde Akdeniz’de (Kıbrıs, Malta, Cezayir, Tunus, Suriye açıklarında) avlanmaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.