24 Eylül 2024
  • İstanbul16°C
  • İzmir18°C
  • Ankara10°C

GÖKŞİN SİPAHİOĞLU’NUN DOĞUM YILDÖNÜMÜ

28 Aralık 1926 tarihinde İzmir’de doğan ünlü Türk muhabir ve foto muhabiri Gökşin Sipahioğlu, İstanbul’da Saint Joseph Fransız Lisesi’nde okudu.

Gökşin Sipahioğlu’nun Doğum Yıldönümü

28 Aralık 2016 Çarşamba 14:43

28 Aralık 1926 tarihinde İzmir’de doğan ünlü Türk muhabir ve foto muhabiri Gökşin Sipahioğlu, İstanbul’da Saint Joseph Fransız Lisesi’nde okudu. Sonradan Efes Pilsen Basketbol Takımı’na dönüşecek olan Kadıköy Spor Kulübü’nün kurucusu ve oyuncusu oldu. Daha sonra İstanbul Üniversitesi’nde Gazetecilik eğitimi aldı. Sipahioğlu, çalışma hayatı boyunca biri madalya olmak üzere iki ödül, bir nişan ve bir unvana sahip oldu.

Gazetecilik hayatına İstanbul Ekspress gazetesinde spor yazarı olarak başlayan Sipahioğlu’nun “Sait Ceylan” takma adıyla yazdığı yazılar dikkat çekti. Kısa sürede yazı işleri müdürü olan başarılı gazeteci yayımladığı “Selanik’te Atatürk’ün Doğduğu Evi Bombaladılar” haberinden ötürü 6-7 Eylül olaylarının ortaya çıkmasını planlamakla suçlandı.

FÜZE KRİZİ SIRASINDA KÜBA’YA GİRMEYİ BAŞARAN TEK BATILI GAZETECİ
1956’da İsrail-Mısır savaşında Sina Çölü’nde çektiği yaralı Mısır askeri fotoğrafları Sipahioğlu’nun ilk büyük haberi olarak kayda geçti. Sipahioğlu, Vatan Gazetesi’nin genel yayın yönetmenliğini yaptığı sırada, Türk gazeteciliğine getirdiği önemli katkılardan birisi olan erken baskı sistemini kurdu.

Vatan Gazetesi’ndeki görevinden ayrıldıktan sonra serbest muhabir olarak çalışma hayatına devam eden Sipahioğlu, 1961 yılında patlak veren füze krizi sırasında Küba’ya giren tek batılı gazeteci oldu. Sipahioğlu, Kültür Devrimi öncesinde Çin’e vize alan ilk Türk gazeteci oldu.

FRANSA’NIN “GRAND TURC”U
Sipahioğlu’nun Doğu Bloku ülkeleri liderlerinin katılacağı Bratislava Konferansı’na gitme isteği, 1969 yılında çalışmaya başladığı Gama Ajansı tarafından reddedilince kendi imkanlarıyla Çekoslovakya’ya gitti. Orada bulunduğu sırada ülke, Varşova Paktı ülkeleri tarafından işgale uğradı. Bu olay kendi röportajlarını dağıtmak isteyen Sipahioğlu tarafından SİPA Press’in kuruluşuna zemin hazırladı. 1968 yılında Çekoslovakya ve Arnavutluk’ta meydana gelen olaylar hakkında yaptığı haber ve fotoğraflarıyla büyük bir ün kazanan Sipahioğlu aynı zamanda Fransızlar tarafından “Grand Turc”(Büyük Türk) olarak anıldı.

Sipahioğlu, foto muhabirlerini olayların öncesinde olay çıkacak bölgelere göndererek SİPA’yı bir marka haline getirdi. Bu sayede bünyesinde dünyanın en zengin fotoğraf arşivlerinden birisini oluşturdu. Ancak teknolojik gelişmelere ayak uyduramayan SİPA Press maddi sıkıntılar nedeniyle 2001 yılında Sipahioğlu tarafından Fransız medya grubu Sud Communication’a satıldı.

5 Ekim 2011 tarihinde, 50 seneye yakın zamandır yaşamakta olduğu Paris’te hayatını kaybetti. Cenazesi Türkiye’ye getirilerek İstanbul’da Karacaahmet Mezarlığı’nda defnedildi.  / EGE BASIN GRUBU // Necmiye Kaptan-Sevim Aybike Dere-Nilay Er

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.