FİDYEYE DEĞİL GÜVENLİĞE PARA AYIRIN
Güncel bir araştırmaya göre fidye yazılımı saldırısına uğrayan şirketlerin üçte biri, verilerini kurtarmak için siber
31 Temmuz 2018 Salı 15:45
Güncel bir araştırmaya göre fidye yazılımı saldırısına uğrayan şirketlerin üçte biri, verilerini kurtarmak için siber saldırganlara fidye vermeye razı oluyor. Ancak olası bir fidye yazılımı saldırısında siber korsanlara ödenecek tutarın çok az bir kısmıyla oluşturulmuş güvenlik önlemleri, şirketinizi fidye yazılımlarına karşı korumaya yetiyor. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs, fidye yazılımlara karşı şirketleri uyararak bütçelerini fidyeye değil güvenliğe ayırmalarını öneriyor.
Fidye yazılımı saldırısıyla karşı karşıya kalan şirketler, saldırı öncesinde güvenliğe yeterli yatırımı yapmadığı için saldırgana fidye ödemek zorunda kalıyor. Güncel bir araştırmaya göre her üç şirketten biri, siber saldırganların fidye istemesi durumunda bu miktarı bütçesinden kesmeye razı oluyor. Üstelik saldırganın ödeme ardından şirket verilerini geri vereceğine dair bir garanti de bulunmuyor. Ankete katılanların %16’sı olası bir fidye yazılımı saldırısında ne yapacağını bilmezken, yarısı bu gibi saldırıların güvenliğe yatırım yapılarak önlenebileceğini düşünüyor. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs, geçtiğimiz yıl 150’den fazla türünü tespit ettiği fidye yazılımlara karşı şirketleri uyararak bütçelerini fidyeye değil güvenliğe ayırmalarını öneriyor.
2017’DE 150’DEN FAZLA FİDYE YAZILIMI TESPİT EDİLDİ
Önemli bir saldırı alanı olan fidye yazılımları, her ay ortalama 12 yeni çeşitle eğitim, telekom, finans, sağlık ve ulaşım hizmetleri başta olmak üzere pek çok sektörü hedef alıyor. Bitdefender Antivirüs, geçtiğimiz yıl görülen vakalardan hareketle 150’den fazla fidye yazılım türünü tespit ederek bu yazılımların sadece %10’unun fidye istemediğini ortaya çıkardı. Maddi zararlar dışında zaman ve itibar kaybına da yol açan fidye yazılımı saldırılarına karşı Bitdefender Antivirüs uzmanları, fidye yerine güvenliğe yatırım yapılması gerektiğini savunuyor. Fidye yazılımlarına karşı saldırı gerçekleşmeden önce oluşturulacak bir savunma planının, saldırganları uzak tutacağı belirtiliyor. Bitdefender Antivirüs, ayrıca düzenli olarak verilerin yedeklenmesi ve e-postalardaki şüpheli bağlantılara ya da eklere karşı tetikte olunması konusunda çalışanları uyarıyor.
FİDYE ÖDEYİP SUÇA TEŞVİK ETMEYİN
Fidye yazılımları, kurbanlarını büyük bir dilemmayla baş başa bırakıyor. Şirketler, değerli verileri risk altında olduğu için fidyeyi ödemekten başka bir çözümün olmadığını düşünüyor. Ancak verilerin para ödenerek kurtarılmaya çalışılması ardından siber korsanlar yeni saldırılar için motive edilmiş oluyor. Üstelik şifrelenmiş verilere tekrar ulaşmak için para ödemek, şifrenin kaldırılacağını da garanti etmiyor. Bazı saldırganlar, hiçbir veriyi geri vermezken, bazıları da tekrar tekrar saldırıyor ve daha fazla para istiyor.
Sonucu ne olursa olsun, fidye yazılımını kaldırmak için istenen parayı ödemek, illegal bir iş modelinin devamlılığını teşvik etmiş oluyor. Dolayısıyla böyle bir durum yaşanmadan önce siber güvenliğe bütçe ayırmanız; şirketiniz, çalışanlarınız, müşterileriniz ve iş ortaklarınız için en iyisidir. /EGE BASIN GRUBU
GAZETELERİMİZ
GÜNAYDIN EGE GAZETESİ www.gunaydinege.net
BAKIRÇAY GAZETESİ www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET GAZETESİ www.egehakimiyet.com
FOTO HABER GAZETESİ www.fotohaber.com.tr
VAZİYET GAZETESİ www.yenivaziyet.com
YENİ VİZYON GAZETESİ www.yenivizyon.net
ARASTA GAZETESİ www.arastahaber.com
ALİAĞASPOR GAZETESİ www.aliagaspor.com
SAZAN MİZAH GAZETESİ www.yenisazan.com
İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ALİAĞA HABER www.aliagahaber.com
ARASTA HABER www.arastahaber.com
YENİ SAZAN www.yenisazan.com
YENİ VAZİYET www.yenivaziyet.com
YENİVİZYON www.yenivizyon.net
ALİAĞA TARİHİ www.aliagatarihi.com
GÜNAYDIN ALİAĞA www.gunaydinaliaga.com
ALİAĞASPOR www.aliagasport.com
ALİAĞAMIZ www.aliagamiz.com
BAKIRÇAY www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET www.egehakimiyet.com
GÜNAYDIN İZMİR www.gunaydinizmir.com
AZİZ İZMİR www.azizizmir.com
EGE RAPOR www.egerapor.com
EGE İLAN www.egeilan.net
EGE İHALE www.egeihale.com
ALFA TİVİ www.alfativi.com
EGE VİDEO www.egevideo.com
EGEPLAY www.egeplay.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.