24 Eylül 2024
  • İstanbul20°C
  • İzmir21°C
  • Ankara12°C

ESKİ İZMİR SOKAKLARI EZAN, ÇAN, HAZAN KONFERANSI

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda “Eski İzmir Sokakları Ezan, Çan, Hazan” adlı konferans düzenlendi. Konferansı, çevre yazarı Orhan Beşikçi verdi.

Eski İzmir Sokakları Ezan, Çan, Hazan Konferansı

01 Aralık 2016 Perşembe 18:16

Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda “Eski İzmir Sokakları Ezan, Çan, Hazan” adlı konferans düzenlendi. Konferansı, çevre yazarı Orhan Beşikçi verdi.

Konuşmasına  İzmir sokaklarında Roma döneminden  kalma eski duvarlarda bulunan “v” işaretinden bahsederek başlayan Beşikçi, “Roma döneminden kalan eski duvar taşlarında “v” harfi var. Bu “v” harfi dönemin imparatoru olan  Vespasiannus  adını taşıyor. Bundan ilk bahseden ise 1670’te  İngiliz gezgin Thomas Smith. Sulu Mezarlık’ta yapılan kazılarda duvarların üstünde “v” harfi bulundu ve bu İzmir için önemli bir zenginlik olabilir” dedi. 

“EZAN , ÇAN , HAZAN”
Beşikçi, “İzmir’in Konak İlçesi’nde bulunan  Sakarya Mahallesi ve Eşrefpaşa Mahallesi’nde bir din mozaiği bulunmaktadır.  Aynı sınırlar içerisinde Pinto sinagogu, Aya Yoannis kilisesi ve Asmalı mescit bulunmakta. Aya Yoannis Kilisesi, Türk –Yunan dostluğunda önemli bir yere sahiptir. Yunan Başbakanı Venizelos, Atatürk’ten kilisede bulunan taht, azizlerin resimleri ve değerli objeleri istedi. Türkiye de bu ricayı kırmayarak kısa bir sürede objeleri önce Midilli’ye ardından Atina’ya gönderdi. Eserler şu anda Atina’da sergilenmektedir” diye konuştu.

İZMİR EVLERİNİN ÖZELLİKLERİ
İzmir evlerinin kendine has özelliklerinin olduğunu söyleyen Beşikçi,   “Her İzmir evinin avlusunda mutlaka bir havuz ve portakal ya da turunç ağacı vardır. Ayrıca bu evlerde cumbalar, güzel tavan süslemeleri, duvarlarında elle işlenmiş levhalar bulunmaktadır” dedi.

Konuşmanın ardından gelen soruların cevaplayan Beşikçi’ye EÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Türk ve İslam Sanatları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Bozkurt Ersoy tarafından “Çiçek ve Teşekkür Belgesi” verildi. / EGE BASIN GRUBU // Ahmet Görmez-Deniz Kamiloğlu

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.