24 Eylül 2024
  • İstanbul19°C
  • İzmir22°C
  • Ankara14°C

ENERJİ VERİMLİLİĞİ BİR KÜLTÜR DEĞİŞİMİDİR

İzmir Yaşar Üniversitesi’nde gerçekleşen 4. Enerji Verimliliği Günleri programın da Enerji Sanayiler ve İş Adamları Derneği (ENSİA) kurucularından Hüseyin Vatansever, ENSİA derneğinin amaçlarını anlattı.

Enerji Verimliliği Bir Kültür Değişimidir

24 Ocak 2017 Salı 15:42

İzmir Yaşar Üniversitesi’nde gerçekleşen 4. Enerji Verimliliği Günleri programın da Enerji Sanayiler ve İş Adamları Derneği (ENSİA) kurucularından Hüseyin Vatansever, ENSİA derneğinin amaçlarını anlattı.

Ülkemizde temiz enerji projelerinin uygulamalarında büyük oranda dışa bağımlı olduğumuzu söyleyen Vatansever, “Gerekli ekipmanlar dışarıdan alınıyor dolayısıyla biz bunları yerleştiremesek; yaygınlaştıramayız, ucuzlatamayız, istihdam sağlayamayız, her yıl sizler gibi iş hayatına katılan gençlerimize iş sağlayamayız. Bu yüzden en temel misyonumuz yatırım yapılması üretimlerin yerlileştirilmesi olmuştur” dedi.

“BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPMALIYIZ”
Enerji verimliliği ilgili ve teknolojik anlamda projeler üretmek için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Vatansever, “Daha verimli projeler için Ekonomi Bakanlığıyla uluslararası rekabetin geliştirme projesi ve Sanayi Bakanlığı ile bir güveleme projeleri yürüteceğiz.  Aynı zamanda yurt dışında ki bizim gibi derneklerle de proje bazlı çalışmalar yapacağız” diye konuştu. Vatansever, Türkiye’deki diğer kurulumlardan farklı bir bakış açısına sahip olduklarını ifade ederek  “Bizler tabela derneği değil gerçek anlamda proje üreten, enerji verimliliğini arttıran dernek olacağız” dedi.

Vatansever, bilinçlendirmenin önemine vurgu yaparak “Anaokulundan başlayarak 70-80 yaşındaki yaşlılarımıza kadar bilinçlendirme çalışmaları yapma zorunluluğumuz var. Çünkü her şey insanla başlıyor”  dedi. Enerji ile ilgili yapılan hiçbir sunumda değinilmediğini ancak insan kaynaklarının önemli yer edindiğini savunan Vatansever “Enerji verimliliği bir kültür değişimidir” diye konuştu.

“GAZ SALINIMINI YÜZDE 49 ORANINDA DÜŞÜREBİLİRİZ”
Küresel ısınmanın bugün ki anlamda dünyaya olan maliyetinin 1.2 trilyon dolar olduğunu ve 2020 yılına gelindiğinde bu maliyetin 10. 5 trilyon dolara ulaşacağını söyleyen Vatansever,  “Biz özellikle küresel ısınmayı 2 derecede sınırlamak için çok önemli enerji politikalarını uygulamak mecburiyetindeyiz. Enerji verimliliğiyle ilgili yüzde 49 oranında daha az gaz emisyonu salınmasını sağlamak mümkün. Düşük verimli termik santrallerde rehabilitasyon yapılarak veya üretimle ilgili sera gazı etkisine sınırlama getirerek yüzde 21 daha az salınım yapabiliriz” dedi. Hüseyin Vatansever enerjiyle ilgili modern teknolojilerle ve bu teknolojilerin ülkemize kazandırılmasıyla verimliliğin sağlanabileceğini söyledi. // EGE BASIN GRUBU // Erdem Kibar-Mehmet Tekeli- Yağmur Öngün

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.