24 Eylül 2024
  • İstanbul16°C
  • İzmir18°C
  • Ankara9°C

DÜNYADA HİÇ BİR AŞI YOKTUR Kİ KORUYUCULUĞU YÜZDE YÜZ OLSUN

Grip, mevsim geçişlerinde ve soğuk kış aylarında, solunum yollarında meydana gelen bulaşıcı bir hastalık olarak biliniyor.

Dünyada Hiç Bir Aşı Yoktur Ki Koruyuculuğu Yüzde Yüz Olsun

13 Aralık 2016 Salı 11:39

Grip, mevsim geçişlerinde ve soğuk kış aylarında, solunum yollarında meydana gelen bulaşıcı bir hastalık olarak biliniyor. Burun akıntısı, hapşırık, halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkan rahatsızlığın ileriki seviyelerinde yüksek ateşte görülebiliyor. Hastalığın en önemli koruyucusu aşı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Ahmet Çağrı Büke, “Dünyada hiç bir aşı yoktur ki koruyuculuğu yüzde yüz olsun, aşı yaptıran bir kişi de gribe yakalanabilir. Burada asıl amaç hastalığın zatürreye çevirmeden hafif yollu atlatılmasıdır”  dedi.

Eylül ayından başlayarak, mart ayına kadar aşı yaptırılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Büke, özellikle risk grubu altındaki yaşlılar, hamileler, kronik hastalığı olanlar ve organ nakli yapılmış kişilerin hastalık ortaya çıkmadan grip aşısı olması gerektiğini belirtti. Risk grubunda ki hastaların ocak ayında bile önlem olarak aşı yaptırabileceğini ancak o aya kadar gribe yakalanmamış olmalarının şart koşulduğunu da ekledi.

“YAŞ ARTTIKÇA AŞININ ETKİSİ AZALIR”

Prof. Dr. Büke, “Normal etkisi yüzde doksanlarda olan aşının etkisi, 70 yaş ve sonrasında yüzde altmışlara kadar düşüyor. Mart ayının sonuna kadar grip aşısı yaptırmayan risk grubu altındakiler zatürreyle karşı karşıya kalabilir. Aşının zatürre gelişimine ciddi manada etkisi olduğu için, bu gruba kesinlikle öneriyoruz” diye konuştu. 

HER SENE TEK DOZ

“Dünyada aşı yaptıranların oranı yüzde otuz-kırkı geçmiyor. Her sene, belirtilen aylarda tek doz olarak yapılması gerekir” diye konuşan Prof. Dr. Büke, bulaşıcı hastalıktan korunmak ve mevsimsel gribe engel olmak için, hasta kişilerden uzak durulması, otobüs tutacağı, asansör düğmesi gibi umumi noktalara dokunduktan sonra ellerin su ve sabunla dezenfekte edilmesi gerektiğini söyledi. Hastalığı maske takarak ve istirahat ederek geçirmenin de iyileşme sürecine etkisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Büke, direkt temas olmadan da hastalığın bulaşabileceğini söyledi. / EGE BASIN GRUBU // Ayşe Ecem Bulut

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.