24 Eylül 2024
  • İstanbul25°C
  • İzmir26°C
  • Ankara21°C

CUMHURİYET VE KAZANIMLARI

Ege Üniversitesi Rektörlüğü’nün düzenlediği “Cumhuriyet ve Atatürk Günleri” kapsamında Eğitim Fakültesi tarafından “Cumhuriyetin Kazanımları” konulu konferans gerçekleştirildi. Yrd. Doç. Dr. Türkan Başyiğit’in konuşmacı olarak katıldığı konferansta Cumhu

Cumhuriyet ve Kazanımları

02 Kasım 2016 Çarşamba 16:13

Ege Üniversitesi Rektörlüğü’nün düzenlediği  “Cumhuriyet ve Atatürk Günleri” kapsamında Eğitim Fakültesi tarafından “Cumhuriyetin Kazanımları” konulu konferans gerçekleştirildi. Yrd. Doç. Dr. Türkan Başyiğit’in konuşmacı olarak katıldığı konferansta Cumhuriyetin 93 yıllık değişimi ele alındı.

Yrd. Doç. Dr. Türkan Başyiğit, Cumhuriyetin değişim evrelerini görüntüler eşliğinde anlattı. 1930’lu yıllardaki toplumun Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Urfa’dan Siirt’e halk olabilmek için nasıl mücadeleler verdiğine değindi.

1930’LU YILLARDA DÜNYA VE TÜRKİYE
Meslek hayatının ilk yıllarında “tarih” kavramının daha popüler olduğunu ve bu eğitimi almış kişilerin tarih hakkında konuşmalar yaptığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Başyiğit, “Dünya yaşanılan teknoloji çağıyla beraber adeta bir laboratuvara dönüştü. Artık her şey teknolojiyle çözülebiliyor.  19. Yüzyılda Avusturya- Macaristan ve Osmanlı imparatorluğu üzerinde diğer devletler iştah kabartıyordu. Böyle bir ortamda cumhuriyetin ortaya çıkması bir kadro işiydi” dedi.

“ÖĞRENCİLERİ GÖRDÜKÇE UMUTLANIYORUM”
Yrd. Doç. Dr. Başyiğit, “Öğrencileri gördükçe gelecek için umutlanıyorum. Gözlerindeki ışıltı beni çok heyecanlandırıyor. Bir daha 19 Mayıs 1919 gibi bir gün yaşanmayacaktır. Çünkü o zaman halkın sadece yüzde 10’u okuma yazma biliyordu. Şu an Türkiye’de bu oran yüzde 90’larda. Bu mücadele devam ettikçe bir millet asla yok edilemez. Türkiye bir mozaik değildir. Alaşımdır. Biz ayrılamayız. Ayrılmaya, bölünmeye kalkarsak yok oluruz. Cumhuriyet’in bize bıraktığı en önemli miras halk olmaktır.  Onurlu, diline, dinine ve geleneklerine sahip çıkan gençler Türkiye’nin umududur. Damarlarımızdaki asil kanın en önemli özelliği akrabalık ve kardeşlik bağlarımızdır’’ diye konuştu.

“CUMHURİYET VE DEMOKRASİ EĞİTİMLİ İNSANLARIN İŞİDİR”
Cumhuriyet ve demokrasinin eğitimli insanların yapabileceği bir iş olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Başyiğit, “ Cumhuriyet, Demokrasi eğitimli insanların yapabileceği bir iştir. Bugün Türkiye’de demokrasi olmasaydı eski Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel Cumhurbaşkanı olamazdı.  Cumhuriyet’in önemli kazanımlarından olan eşitlik kanunu olmasaydı bir çiftçinin çocuğu bu ülkenin yönetiminde etkin rol oynamazdı” diye konuştu.(GA-AK/OK) // EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.