24 Kasım 2024
  • İstanbul8°C
  • İzmir9°C
  • Ankara2°C

AVUKAT EROL, MADDE BAĞIMLILIĞI TOPLUMSAL BİR PROBLEM

Avukat Erol, Madde Bağımlılığı Toplumsal Bir Problem

Avukat Erol, Madde Bağımlılığı Toplumsal Bir Problem

15 Haziran 2017 Perşembe 17:14

Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı, Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü tarafından 'Madde Bağımlılığında Hukuki Süreçler' konulu seminer düzenlendi.

Avukat Sabriye Erol tarafından verilen seminerde,  bağımlı ailelerine bağımlılıkta yasal süreçler, vasi tayini ve vesayet, vesayet gerektiren haller, vesayet kararını kim verir, kısıtlanan kişinin hukuki durumu, vasinin görevleri, vasilik görevinin sona ermesi ve  zorunlu tedavi durumları konularında bilgiler verildi.
Ailelerden gelen soruları cevaplayan Avukat Sabriye Erol, "Daha önce sağlık alanında çalışıyordum. 112 Acil Servis'te madde bağımlılığı bölümündeydim. Sonra hukuk okumaya karar verdim ve yine bu konuda çalışmalar yürütüyorum. Madde bağımlılığı toplumsal bir problem. Bir tek noktadan başlıyor ancak bu başlangıcın ve devamının bir sebebi, arka planı var” dedi.

Ailelere  madde bağımlılığı konusunda  çok büyük görevler düştüğünü belirten Erol,  “Devlet kanunlarla  madde bağımlılığı konusunda düzenlemeler yapmış. Vasilik gibi durumlar mevcut. 18 yaş altında zaten velayet ailede. 18 yaşı geçtikten sonra aile, yakınları veya kamu kurumları madde bağımlısı kişiye vasi tayin edilebiliyor. Çocukları hukuki anlamda kısıtladığımız zaman alım satım işleri yapamazlar. Aile karar verecektir. Alıp eve kapatmak tabi ki doğru bir davranış değil ancak madde bağımlısı kişinin ticari hukuk konusunda sorumluluğu ailede olur. Harcamalara aile karar verecektir” diye konuştu.

 Erol,  “Türk Ceza Kanunu’nda  suçlar şahsidir ve yaşanan suç durumlarında kişi yalnızca kendi sorumlu olur. Ayrıca kısıtlama kararı hakim tarafından verilse dahi çalışılmasında bir problem olmaz. Kısıtlama kararı kişi doğru karar veremediği için veriliyor. Dava açamaz, kira sözleşmesi imzalayamaz, dükkan açamaz. Ticari konularda tek başına davranamaz.  Madde veya alkol bağımlısı kişi eş durumundaysa eğer boşanma davalarında hakim bu durumu göz önünde bulunduracaktır. Avukat ya da hakim tarafından bir değerlendirme istenir ve uzmanlar tarafından testler yapılır. Sadece eşlerden birinin beyanına dayanılmaz. Bu durumda nafaka, ölüm maaşı alma gibi konular hakim tarafından değerlendirilir. Özel hayatın çekilmezliği diye bir kavram mevcut. Hakimin kararında bu kavramlar ve durumlar bahis konusudur. Madde bağımlısı kişilere ulaşılamıyorsa sulh hukuk mahkemelerine başvurulacaktır" diye konuştu. // EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.