22 Kasım 2024
  • İstanbul17°C
  • İzmir19°C
  • Ankara15°C

ADÜ’DE ATATÜRK CUMHURİYET VE DEMOKRASİ PANELİ DÜZENLENDİ

ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü öğretim elemanlarının düzenlediği Atatürk, Cumhuriyet ve Demokrasi Paneli, Atatürk Kongre Merkezi Magnesia Salonu’nda 26 Ekim 2016 tarihinde gerçekleşti.

ADÜ’de Atatürk Cumhuriyet ve Demokrasi Paneli Düzenlendi

29 Ekim 2016 Cumartesi 13:52

ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü öğretim elemanlarının düzenlediği  Atatürk, Cumhuriyet ve Demokrasi Paneli, Atatürk Kongre Merkezi Magnesia Salonu’nda 26 Ekim 2016 tarihinde gerçekleşti.

Moderatörlüğünü Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilşen İnce Erdoğan’ın yaptığı panelde konuşmacı olarak Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Elemanları Yrd. Doç. Dr. Ahmet Toksoy, Okt. Fatma Tombak, Okt. Coşkun Türkan yer aldı. 

Panele Rektörümüz Prof. Dr. Cavit Bircan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Recai Tunca, Fen Edebiyat Fakültesi öğretim elemanları, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

İlk çağlardan günümüze demokrasi ve cumhuriyetin gelişimi, bu gelişimin sonucunda Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden sürecin değerlendirildiği panel büyük ilgi gördü.  Panelin açılış konuşmasını yapan Moderatör Doç. Dr. Dilşen İnce Erdoğan, bugünkü Cumhuriyetimizi ve demokrasimizi Atatürk ve silah arkadaşlarına borçlu olduğumuzu dile getirerek Mondros mütarekesinden Cumhuriyetin kuruluşuna kadar olan süreci değerlendirdi. Doç. Dr. Erdoğan,  Cumhuriyet fikrinin Mustafa Kemal’in gençlik yıllarından itibaren filizlenmeye başladığını vurguladı.

Doç. Dr. Dilşen Erdoğan’ın konuşmalarının ardından sunumunu yapan Genel Türk Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Toksoy, Türklerin teşkilatçı bir millet yapısına sahip olduklarını belirterek Türk tarihindeki bütün önemli kararların meclislerde alındığını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Toksoy, kurtuluş mücadelesinin kongrelerle başladığını ve meclis çatısı altında toplandığını anımsatarak Mustafa Kemal’in liderlik özelliklerini anlattı.

Okt. Fatma Tombak ise demokrasi tarihinin antik çağlardan günümüze gelişimini aktardı. Antik dönemde Atina kent devletiyle başlayan demokrasi ve cumhuriyet sürecinin 1640 İngiliz İhtilali ve 1789 Fransız ihtilali ile modern anlamda gelişim gösterdiğini ifade etti. Okt. Tombak Fransız İhtilalinde burjuvazinin aristokrasiyle yönetimi paylaşmak istemesi cumhuriyet yönetimine geçişi hızlandırırken Osmanlıda cumhuriyete geçişi engelleyen faktörlerin altını çizerek “Cumhuriyet rejimi yaşanabilir en iyi yönetim şekillerinden biridir.” dedi. 
Okt. Coşkun Türkan, insanlık tarihinin dört büyük dönem geçirdiğini ifade ederek bunların Avcılık ve Toplayıcılık, Tarım, Sanayi ve içinde bulunduğumuz Bilişim dönemleri olduğunu söyledi. Okt. Türkan “ Özellikle Sanayi devriminden sonra ulus devlet yapısı ön plana çıkmaya başlamıştır. Osmanlı’nın da balkanları kaybetmesinin ardından Anadolu’da uluslaşma bilinci başlamış Milli Mücadele döneminde ümmet yapısından ulus yapısına geçiş hızlanmıştır.” dedi.

Dinleyicilerin sorularının yanıtlanmasıyla sona eren panelde Moderatör Doç. Dr. Dilşen Erdoğan katkılarından dolayı konuşmacılara teşekkür etti. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Recai Tunca panelistlere teşekkür belgesi ve plaket takdim etti.

//EGE BASIN GRUBU

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.