Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle İzmir’de bin 405 girişimci işletme kurdu. KOSGEB Güney Müdürü Mustafa Çanakçı işletmelerin her birinde 3 er kişi çalışması halinde 4 bin 250 kişinin direk istihdama katıldığını, dolaylı yoldan ekonomiye yaklaşık 5 bin kişinin girdiğini bunun da 100 fabrikaya eşdeğer olduğunu söyledi.
Girişimcileri yüreklendiren ve eğiten KOSGEB, İzmir’de 100 fabrikaya eş değer işletme kurulmasını destekledi. KOSGEB Güney Müdürü Mustafa Çanakçı, İzmir'de 2013-2017 yılları arasında girişimcilik desteği kapsamında bin 405 kişinin kendi iş yerini açtığını ve toplam 32 milyon lira destek kullandığını açıkladı. Çanakçı, “Verilen desteğin 20 milyonunu kadınlar aldı. 2017 Eylül ayı itibariyle şu an 7 bin 762 sertifika dağıtıldı ve bunların 4 bin 331’i kadın. Bu da eğitimde kadınların oranın da ne kadar yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Kadınların azmi İşletme kurmalarına da yansıyor” dedi.
KOSGEB TALİHLERİNİ DEĞİŞTİRDİ
Kadınların ekonomiye katılım oranlarının Türkiye’de iç açıcı olmadığını söyleyen Çanakçı, AB ülkelerinde kadının istihdama katılım oranının yüzde 62.5, OECD ülkelerinde ise yüzde 62.3 olduğunu ancak Türkiye’de bu oranın yarı yarıya düştüğünü dile getirerek “Bu oran Türkiye’de yüzde 31.8. Biz her 100 kadından 31 tanesini ekonomiye dahil edebiliyoruz. 69 tanesi evde oturuyor. Ama Cumhuriyet tarihinde ilk kez KOSGEB destekleriyle 2015 yılında kadın girişimci sayısı 110 bini aştı” diye konuştu.
KOSGEB gibi bir destek mekanizmasının olmaması halinde kadın girişimci sayısının da düşeceğinin altını çizen Çanakçı “Böyle bir destek mekanizması sunan başka bir kurum yok. Buradaki destek motive edici, harekete geçirici en önemli unsur. Bu rakamlar istihdama dönük rakamlar. KOSGEB olmasaydı istihdama katılım konusunda rakamlar çok farklı olmayabilirdi. Ama kadın girişimci sayısı mutlaka daha düşük olurdu” dedi.
100 FABRİKAYA EŞ DEĞER İSTİHDAM
KOSGEB desteğiyle bugüne kadar kurulan bin 405 işletmenin ortalama 3 işçiyi istihdama ederek çalışma hayatına 4 bin 250 kişiyi kazandırdığını anlatan Çanakçı, “Bu da orta ölçekli 100 fabrikanın yapacağı bir istihdam” diye konuştu.
BUNLARA DİKKAT EDİN
Girişimcileri de uyaran Çanakçı, KOSGEB desteklerinden yararlanmak için ilk yapmaları gerekenin aracı kurumlara değil bizzat kendilerine başvurmaları gerektiğine dikkat çekti. Çanakçı ayrıca, işini kuranların desteklerden yaralanma konusunda en çok “satın alma” süreçlerine hata yaptığını da ifade ederek, “Proje kapsamında gider kalemleri alınırken bankacılık enstrumanları kullanılmalı. Mal aldığı yere malın fiyatını öderken kurduğu işletmenin hesabından, karşı tarafın hesabına havale/EFT yapması lazım. Ama genelde elden ödemelerle karşılaşıyoruz. O büyük bir hata. Elden ödeme yaptıkları zaman biz onu destek olarak ödeyemiyoruz” dedi./EGE BASIN GRUBU
GAZETELERİMİZ
GÜNAYDIN EGE GAZETESİ www.gunaydinege.net
BAKIRÇAY GAZETESİ www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET GAZETESİ www.egehakimiyet.com
FOTO HABER GAZETESİ www.fotohaber.com.tr
VAZİYET GAZETESİ www.yenivaziyet.com
YENİ VİZYON GAZETESİ www.yenivizyon.net
ARASTA GAZETESİ www.arastahaber.com
ALİAĞASPOR GAZETESİ www.aliagaspor.com
SAZAN MİZAH GAZETESİ www.yenisazan.com
İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ALİAĞA HABER www.aliagahaber.com
ARASTA HABER www.arastahaber.com
YENİ SAZAN www.yenisazan.com
YENİ VAZİYET www.yenivaziyet.com
YENİVİZYON www.yenivizyon.net
ALİAĞA TARİHİ www.aliagatarihi.com
GÜNAYDIN ALİAĞA www.gunaydinaliaga.com
ALİAĞASPOR www.aliagasport.com
ALİAĞAMIZ www.aliagamiz.com
BAKIRÇAY www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET www.egehakimiyet.com
GÜNAYDIN İZMİR www.gunaydinizmir.com
AZİZ İZMİR www.azizizmir.com
EGE RAPOR www.egerapor.com
EGE İLAN www.egeilan.net
EGE İHALE www.egeihale.com
ALFA TİVİ www.alfativi.com
EGE VİDEO www.egevideo.com
EGEPLAY www.egeplay.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.