• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 3 °C
  • İzmir 6 °C
  • Ankara -1 °C

Konak'ta Medeni Kanun ve Benazir konuşuldu

Konak'ta Medeni Kanun ve Benazir konuşuldu
Konak Belediyesi Medeni Kanun’un kabulünün 91’inci yıl dönümünü sendikacı, yazar, kadın hakları savunucusu ve aktivist Yaşar Seyman’ın konuşmacı olduğu 'Medeni Kanun’un Kabulü, Kadın Hakları ve Benazir Butto’ adlı panelle kutladı.

Konak Belediyesi Medeni Kanun’un kabulünün 91’inci yıl dönümünü sendikacı, yazar, kadın hakları savunucusu ve aktivist Yaşar Seyman’ın konuşmacı olduğu 'Medeni Kanun’un Kabulü, Kadın Hakları ve Benazir Butto’ adlı panelle kutladı. Konak Belediyesi Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen panel yoğun ilgi gördü. Aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi de olan Seyman’ın konuşmacı, TBMM 21’nci dönem Ankara Milletvekili Ayşe Gürocak’ın da yönlendirici olarak görev yaptığı paneli izleyenler arasında Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da vardı. 

17 ŞUBAT'IN KADINLAR İÇİN ANLAMI BÜYÜK 
Panelin açılışında söz alan Başkan Pekdaş, 17 Şubat 1926’da kabul edilen Medeni Kanun'un önemine değindi. Kanunun kadının birey olarak sayılmasını sağladığını belirten Pekdaş, “Bu kanun Türk Hukuk Devrimi’nin en önemli kanunlarından birisidir. Kadınların birey olması, yurttaş olması Medeni Kanun sayesinde olmuştur. Medeni Kanun döneminin en ileri kanunuydu ve kadınlar miras hakkına, boşanma hakkına sahip oldular. Birey olan, yurttaş olan kadının eğitim hayatında, iş hayatında özgürce varlığı bu kanun sayesinde oldu. Biz kadınlar Cumhuriyet’e, demokrasiye ve Büyük Atatürk’e çok şeyler borçluyuz. Şimdi o borçları ödeme sırası" dedi. 

İSLAM ÜLKELERİNDE KADIN OLMAK
Türkiye'nin ilk kadın sendika başkanlarından olan ve Pakistan'ın ilk kadın Devlet Başkanı Benazir Butto'nun yaşamını kaleme aldığı 'Benazir' kitabının yazarı Yaşar Seyman ise Medeni Kanun’un önemini, bir kadının İslam ülkesinde verdiği kimlik mücadelesi üzerinden anlattı. Birikimi ve tecrübelerini aktaran Seyman konuşmasında; Medeni Kanun’un kabulü, İslam ülkelerinde kadın olmanın zorluklar, kadınların birey ve yurttaş olmasının önemi gibi konulara değindi.

MEDENİ KANUN BİR DEVRİMDİR
Kendisini Cumhuriyet kadını olarak tanımlayan Seyman, “17 Şubat 1926’da Medeni Kanun’un kabulü çok önemli bir devrimdir. Bu kanun sayesinde kadınlar vatandaşlık, medeni resmi evlilik ve miras haklarına sahip oldu. 91 yıldır yürürlükte olan bu kanunun yasallaşmasına yönelik uzun yıllar çalışmalar yapıldı ve sonunda 2002’de 57’nci Hükümet Dönemi’nde yasallaştı" diye konuştu.
 
BUTTO KADININ AZMİNİN VE GÜCÜNÜN ZAFERİDİR
Asya’da kadının siyasetçi olmasının çok zor olduğunu vurgulayan Seyman, “Benazir Butto Pakistan Başbakanı olan babası Zülfikar Ali Butto’nun isminin altında ezilmedi. Sürgünden dönüp seçimleri kazanıp, ilk kadın Devlet Başbakanı oldu” dedi. Yaşar Seyman panel sonunda kendisini dinlemeye gelenlerin sorularını da yanıtladı.  Seyman ayrıca ‘Benazir’ kitabını da okuyucuları için imzaladı. // EGE BASIN GRUBU

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.