İZMİR KARİDESİ MARKA YOLUNDA
Pasifik ve Hint okyanusundan bir geminin balast suyu ile yolculuk yarak İzmir'e gelen Metapenaeus Affinis türü karides, körfezi mesken tuttu. 8 yıl önce Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker Aydın tarafından tesbit edilen karides, kısa sürede İzmir, İstanbul ve Antalya'daki tezgahları süsleyen karides, balık sofralarının vazgeçilmesi arasında yer aldı. Bu tür çıkmadan önce lira olan karidesin fiyatı da bolluk nedeniyle 25 liraya düştü. Doç. Dr. Aydın, Akdeniz'in hiç bir yerinde olmayan ve yalnızca İzmir Körfezi'ne yaşayan karidesin adının "İzmir Karidesi" olarak tescillenmesi için harekete geçti. Aydın, "Bu İzmir için bir nimet. Bu karidese İzmir karidesi adı verilmesinin zamanı geldi" dedi.
Güzelbahçe Belediyesi ev sahipliğinde Tarım Artı Organizasyon tarafından düzenlenen Ulusal Deniz ve Balıkçılık Bayramı kapsamındaki "Su Ürünleri ve Balıkçılıkta Sürdürülebilir" konulu panelde konuşan Doç Dr. İlker Aydın, İzmir karidesinin yolculuğunun İndo-Pasifik'ten gelen bir geminin balast suyunda (Gemiye ağırlık sağlayarak dengede kalmasını sağlamak amacıyla alınan su) başladığını söyledi. Aydın, geminin 7 bin kilometre kat edip İzmir'e gelince suyu boşaltmasıyla karidesin körfezi mesken tuttuğunu söyledi. 8 yıl önce de bu türü ilk olarak tespit edip resmi kayıtlara geçirdiğini ifade eden Doç. Dr. Aydın, bu türün isminin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tebliğinde ve hazırlanan Türkiye Deniz Balıkları tablolarında İzmir Karidesi olarak yer verilmesi için girişimlerde bulunduğunu açıkladı. Aydın, "İstanbul ve Antalya'daki tezgâhlarda bu türü Mersin Karidesi olarak biliniyor. Oysa bu tür Mersin'in değil. İzmir'de de bu türe balıkçılar 'çalı' karidesi diyor. Oysa çalı karidesi de bambaşka bir tür. İzmir körfezinde görülen bu karides, 8 yıldır hiçbir dağılım göstermedi ve sadece iç körfezde çıkıyor. Biz bunun isminin İzmir karidesi olarak lanse edilmesini istiyoruz. Bu marka İzmir'i ciddi bir katkı sağlar. İzmir'in isminin tanınmasında önemli bir adım atılmış olur" dedi.
İzmir karidesinin balıkçılar ve tüketiciler için bir nimet olduğunu söyleyen Aydın, "Bu tür hem denize canlılık getirdi hem de ekonomik olarak değerli bir ürün. Balık restoranlarda halk ucuz karides yemeye başladı. Bu tür çıkmadan önce karidesin fiyatı 55-60 lira iken şimdi yarı yarıya düştü. 20-25 liraya halkın ucuz ve lezzetli karides yemesi sağlandı. Bu türün patentini almak için Ege Üniversitesi'nin patent kuruluşuna ve Tarım Bakanlığı yetkilileri ile görüşüyoruz. İzmir karidesi için gerekli girişimlerde bulunduk" dedi. Aydın, İzmir Körfezi'nde çoğalan balıkçılar tarafından da yakalanarak satılan karidesin ekolojik anlamda da körfeze çeşitlilik getirdiğini belirtti.
/ EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.