Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son rakamları, mezun olan her 10 mühendisten 8’inin Türkiye’de iş gücü piyasasında değerlendirildiğini ve iş sahibi olduğunu ortaya koydu. Geleceğin teknolojisini mühendislerin geliştireceğini belirten Beykoz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Selahattin Kuru, yeni nesil mühendislerin aktif, proje ve problem bazlı yetiştirilmesi gerektiğini söyledi. Kuru, bu konuyu sık sık Beykoz Üniversitesinde masaya yatırdıklarını ve öğrencilerini, geleceğin iş dünyasına hazırladıklarını açıkladı.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2017 yılına ait istihdam verileri, bu yıl üniversite tercihi yapan adayların ve ailelerinin dikkatlerini Mühendislik bölümlerine çevirdi. Verilere göre, geçtiğimiz yıl yaklaşık 6.5 milyonluk üniversite mezununun 1.9 milyonu iş ve yönetim, 920 bini eğitim, 743 bini mühendislik ve işleri alanında eğitim görerek diplomasını aldı. Yüksekokul veya üniversite mezunları arasında her 10 mühendisten 8'inin Türkiye'de iş gücü piyasasında değerlendirildiği ve iş sahibi olduğu belirlendi. İstihdam oranında mühendislik ve mühendislik işleri yüzde 79.4 ile ilk sırayı alırken, bunu yüzde 78 ile veterinerlik, yüzde 75.9 ile sağlık hizmetleri izledi.
GELECEĞİ MÜHENDİSLER TASARLAYACAK
TÜİK verilerinin geçmişte olduğu gibi gelecekte de mühendisliğin önemini kanıtladığını ifade eden Beykoz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Selahattin Kuru, "Çağımız teknoloji çağı. Yapay zeka, sanal gerçeklik, robotlar, sürücüsüz arabalar, akıllı kentler şimdiden yaşantımızın içinde. Geleceğin insanı teknolojinin sağladığı olanaklar sayesinde daha az çalışacak, yaşamın keyfini sürmeye daha çok zamanı olacak. İşte bu teknolojiyi geliştiren ve yönetenler geleceğin yaratıcı, girişimci lider mühendisleri olacak. Bu yüzden gelecek teknolojide, gelecek mühendislikte" dedi.
MESLEK DEĞİL BECERİ İCRA EDECEKLER
Ancak bu süreçte mühendislerin işinin hiç de kolay olmadığını ifade eden Kuru, bunun nedenlerini şöyle anlattı: "Üzerinde çalıştıkları her problem karmaşık ve çözülmesi çok zor. Kendi bilgileri yeterli olmuyor, başka disiplinlerden yüzlerce kişi ile birlikte çalışmaları gerekiyor. Bilgileri kısa sürede eskiyor, her an yeni bilgiler edinmeleri gerekiyor. Yaratıcı olmaları, fikir üretmeleri, problem çözme becerilerine sahip olmaları gerekiyor. Bir mühendisi bugün bir endüstri 4.0 problemi üzerinde çalışırken (dijitalleştirme uzmanı) görürken yarın bir veri tabanındaki çöp bilgiyi ayıklarken (veri tabanı çöpçüsü), daha sonra da yeni gen dizileri ararken (gen tasarımcısı) görebileceğiz. Yani geleceğin mühendisleri meslek değil beceri icra edecekler, sahip oldukları becerileri zaman içinde değişen alanlar için kullanacaklar."
AKTİF VE PROJE BAZLI ÖĞRENME
"Peki, bu mühendislere bilgiyi değil bilgiyi edinme ve elindeki probleme uygulama becerisini, başka dallardaki kişilerle birlikte çalışma becerisini, yaratıcı düşünme, yenilikçi fikir üretme ve kritik düşünme becerisini nasıl kazandıracağız?” diyen Kuru, bunun yolunun aktif öğrenmeden, yaparak öğrenmeden, proje bazlı öğrenmeden, problem bazlı öğrenmeden geçtiğini açıkladı. Beykoz Üniversitesinde sürekli olarak aktif ve proje bazlı öğrenme konusunda nasıl ilerleyeceklerini tartıştıklarını belirten Kuru, verdikleri eğitim ile öğrencileri her zaman geleceğin iş dünyasına en hazır bireyler olarak yetiştirdiklerini söyledi. /EGE BASIN GRUBU
GAZETELERİMİZ
GÜNAYDIN EGE GAZETESİ www.gunaydinege.net
BAKIRÇAY GAZETESİ www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET GAZETESİ www.egehakimiyet.com
FOTO HABER GAZETESİ www.fotohaber.com.tr
VAZİYET GAZETESİ www.yenivaziyet.com
YENİ VİZYON GAZETESİ www.yenivizyon.net
ARASTA GAZETESİ www.arastahaber.com
ALİAĞASPOR GAZETESİ www.aliagaspor.com
SAZAN MİZAH GAZETESİ www.yenisazan.com
İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ
ALİAĞA HABER www.aliagahaber.com
ARASTA HABER www.arastahaber.com
YENİ SAZAN www.yenisazan.com
YENİ VAZİYET www.yenivaziyet.com
YENİVİZYON www.yenivizyon.net
ALİAĞA TARİHİ www.aliagatarihi.com
GÜNAYDIN ALİAĞA www.gunaydinaliaga.com
ALİAĞASPOR www.aliagasport.com
ALİAĞAMIZ www.aliagamiz.com
BAKIRÇAY www.bakircay.com
EGE HÂKİMİYET www.egehakimiyet.com
GÜNAYDIN İZMİR www.gunaydinizmir.com
AZİZ İZMİR www.azizizmir.com
EGE RAPOR www.egerapor.com
EGE İLAN www.egeilan.net
EGE İHALE www.egeihale.com
ALFA TİVİ www.alfativi.com
EGE VİDEO www.egevideo.com
EGEPLAY www.egeplay.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.