• BIST 9624.63
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 8 °C
  • İzmir 7 °C
  • Ankara 0 °C

Fair-Play Hayata Dahildir

Fair-Play Hayata Dahildir
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Komisyonu tarafından “Üniversiteler Fair Play Kervanı Projesi” çerçevesinde başta Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri olmak üzere, tüm öğrencileri “Fair Play” hakkında bilgilendirmek amacıyla “Ü

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Komisyonu tarafından “Üniversiteler Fair Play Kervanı Projesi” çerçevesinde başta Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencileri olmak üzere, tüm öğrencileri “Fair Play” hakkında bilgilendirmek amacıyla “Üniversiteler Fair Play Kervanı Paneli” ve “Dünya Fair Play Karikatür Sergisi” EÜ İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda  gerçekleştirildi.

Panelin açılışında konuşan  Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Dekan Vekili Prof. Dr. Rana Varol, " Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin Fair Play Komisyonu tarafından düzenlenen bu programa hoş geldiniz. Fair Play sadece spora dahil değil hayata dahildir ve birçok temel değeri içerir. Doğruluk, dürüstlük, adalet gibi temel nitelikteki evrensel değerleri içeren ve kapsayan bir kavramdır. Sadece yazılı kurallara uymaktan daha öte; eşitlik adalet, dayanışma, hoşgörü gibi kuralları da içerir. Fair Play çerçevesinde attığımız her adım rekabet olmadan sporu değil toplumu da tehlikeye atmaktır. Bununla beraber rekabeti oluşturan en önemli etkenlerden biri de rakibin olmasıdır. Fair Play rakibe saygı duyulmasını gerektirirken, böyle bir yarışma daha değerli bir hal alır. Fair Play siyaseti, uluslararası farklı görüşleri ve dinleri de bir araya getirir. Sonuç olarak Fair Play değerleri olmazsa orada ne bir sporcu vardır ne de bir spor. Dolayısıyla Fair Play'in akademik anlamda tartışmaya açılması gerekli görülmektedir. Fair Play Kervanının bugün bizlerle birlikte olması bizim için büyük bir onur teşkil etmektedir.” İfadelerini kullandı.

Panelin açılış konuşmasını Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Dekan Vekili Prof. Dr. Rana Varol yaptı. Prof. Dr. Varol’un moderatörlüğünü yaptığı panale; Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi Başkan Faruk Murat Özbay, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi Fair Play Komisyonu, İstanbul Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Başkan Yardımcısı  Doç. Dr. Bilge Donuk, Fair Play Komisyonu İstanbul Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi  Semra Demirer, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin Uluslararası Fair Play Yönetim Kurulu Üyesi Genel Koordinatör Erdoğan Arıpınar, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi Fair Play Komisyonu Planlama Koordinatörü Teoman Güray, Fair Play Komisyonu Üyesi Avni Erboy, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi ve Fair Play Komisyonu Üyesi Haldun Domaç, Üye Mine Kasapoğlu, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi Fair Play Komisyonu Üyesi Remzi Yılmaz, Milli atlet Türkiye ve Balkan Şampiyonu Dünya ikincisi ve Olimpiyat dördüncüsü İsmail Akçay, Fair Play Komisyonu Üyesi İstanbul Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Elemanı Sevim Güllü konuşmacı olarak katıldı. 

"KENDİNDEN ÖNCE VATAN DEMEKTİR"
Genel Koordinatör Erdoğan Arıpınar,"Bütün konuşmalar sayın diye başlar ama ben size merhaba diyeceğim. Merhabanın tam anlamı ben sizin dostunuzun benden size kötülük gelmez demektir. Atatürk'te askerleri merhaba diye selamlardı. Biz buraya hiç bir şey beklemeden geldik. Geleceğin spor antrenörlerine yani sizlere Fair Playi anlatmak için geldik. Fair Play bir yaşam tarzıdır. Yalnız sporda değil Fair Play her yerdedir. Size bir hikaye anlatmak istiyorum. Kızımızın adı Hilal, babası hammal, annesi temizliğe gidiyor. Ödül çok büyük ve yarış başlıyor. Yarışın bitmesine az bir zaman kala Hilal'in arkasındaki kız düşüp bayılıyor. Hilal yarışı tamamlamak yerine o kıza yardım etmeyi seçiyor. İşte Fair Play budur” dedi.
Toplumsal Fair Play’e bir örnek veren Arıpınar, " 1956 senesinde Avustralya'nın Sedney şehrinde Türk takımdan Mustafa Dağıstanlı yarışa çıkmadan önce tartılıyor ve 150 gram fazlası çıkıyor. Dağıstanlı o yarışta yarışmak için antrenörüne  ‘müsaade ederseniz doktor benden 150 gram kan çeksin. Ben ülkem için yarışmak istiyorum’ diyor. Mustafa Dağıstanlı o halde sahaya çıkıp herkesi yenerek şampiyon oluyor. İşte Fair Play bu. Kendinden önce vatan demektir. Kısacası arkadaşlar okudukça aydınlanacak ve gelecek nesilleri aydınlatacaksınız" dedi.

"GÖRMEK İSTEDİĞİMİZ ERDEMLİ DAVRANIŞLARDIR"
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi Başkan Faruk Murat Özbay," Ben kısaca Fair Play nedir, neler yapıyoruz? Kısaca sizlere onu anlatmak istiyorum. Komisyonumuz 3 sene önce bu kervanı oluşturdu. Burası 29. durağımız. Senede bir defa, 3 dalda ödüller dağıtıyoruz. Bunlar; sportif davranış, sportif tanıtım ve sportif kariyer. Biz bunları sene içinde sizin gibi üniversitelerden gelen bilgiler sayesinde belirleyebiliyoruz.  Bu ödülleri alanlar; kişi, kurum ve kulüpler olabiliyor. Ayrıca karikatür yarışmaları da düzenliyoruz. Dünyanın çeşitli ülkelerinden karikatürleri kabul ediyoruz. Atatürk sporcuyu çok iyi tanımlıyor. ‘Ben sporcunun zeki, çevik ve akıllı olanını severim’ diyor. Fair Play' de bir erdemdir ve adil oyunlar anlamına gelmektedir. 1980 yılında ilk ödülü bir yelkenci almıştır. Varol Hepavcılar adında. Onun bu ödülü almasının nedeni Yunanlı bir rakibi dubaları geçmesine sebep olup diskalifiye olmasına engel oluyor. Bizim Fair Play'de görmek istediğimiz davranışlarda böyle erdemli davranışlardır” diye konuştu.

"ATATÜRK FAİR PLAY DAVRANIŞLARIYLA ÖNCÜDÜR"
Öğretim Elemanı Sevim Güllü," Atatürk her konuda olduğu gibi Fair Play davranışlarıyla da bize örnek olmaktadır. Çanakkale Savaşında bize karşı savaşan milletlerden biri de Anzaklardı. 1934 yılında Çanakkale Savaşı'nı anma nedeniyle bir tören düzenlenmiştir. Atatürk bu törende Anzak annelerine ithafen bir konuşma yaptı. Konuşmasında ‘Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken, İngilizler, Fransızlar huzur içinde uyuyun. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra bizim evlatlarımız olmuşlardır’ demiştir. Fair Play ancak böyle yüce gönüllük sayesinde kazanılabilir” dedi.

"SİZİN İÇİN EN İYİ MOTİVASYON BAYRAK OLMALI"
Milli Atlet İsmail Akçay," Ben 1960'da spora başladım. 1970'de sporu bıraktım. Benim spor yaşantım boyunca yer aldığım branşlar farklı olsa da  toplamda 160 kilometre koştum. Ben Türkiye'ye hiç yük olmadım. Benim masraflarımı hep beni davet eden ülkeler karşıladı . Üzerinde taşıdığınız bayrağın hakkını vermek zorundasın. Sizin için en iyi motivasyon kaynağı o bayrak olmalı. Ben koştuğum ülkelerde " Turko Tempo" diye bağırdıklarında her zaman çok gururlandım. Ben para pul hiç düşünmedim. En büyük amacım bu bayrağı göklere yükseltmekti. Bu çok önemli bir organizasyon. Keşke herkes görüp bilinçlenebilse. Bu vatan için canını vermiş gaziler ve Türk bayrağı için yurtdışında yarışan gençlerimiz hepimiz için çok önemli” dedi.

"MEVLANA'NIN  CÜMLESİ BİR FAİR PLAY ÇAĞRISIDIR"
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyesi ve Fair Play Komisyonu Üyesi Haldun Domaç," Fair Play içerisinde en önemli görevlerden biri de spor basınına düşüyor. Fair Play'in olması için basının olması şart ama son dönemlerde daha çok gazete satılması, radyoların daha fazla dinlenmesi ve televizyonun daha fazla izlenebilmesi için fanatizm körüklenmeye başladı. Ortaya formalı yorumcular çıkmaya başladı çünkü, siz bu yorumcuların daha dev takımlarla ilgili yorum yapmasını istiyorsunuz. medya fair playi daha çok ön plana çıkarması gerekiyor. Kaybeden takımın başkanının kazananı tebrik etmesi fair play'dir. Bu centilmenliğin arttırılması lazım. Toplum olarak buna ihtiyacımız var. Kadınlar da artık statlarımızda yer alıyorlar. Biz aslında Fair Play ruhunu bu topraklardan alıyoruz. Mevlana'nın her cümlesi bir Fair Play çağrısı niteliğindedir.  ‘Başkalarının kusurlarını örtmede gece gibi ol, tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol’ bu cümleler Fair Playi özetlemektedir" dedi.

"FUTBOL BİR OYUNDUR"
Doç. Dr. Bilge Donuk,"Fair Play son zamanlarda spor dünyasındaki olumsuzlarla mücadele etmekte. Genel olarak gruplandırırsak; ayrımcılık, şiddet, doping, şike, saldırganlık şeklinde 5 kısımda ayırabiliriz. Ayrımcılık içerisinde en çok öne çıkan ırkçılıktır ve bunlarda Avrupa da en çok İspanya ve İngiltere'de görülmektedir. Özellikle maymun taklidi yapmak en çok karşılaşılan ırkçı davranıştır. Bu davranış daha çok siyahi futbolculara yapılmaktadır. Futbolu bir oyun olarak algılatmamız ve insanları eğitmemiz gerekiyor. Şu an herkesin birbirine düşman olarak lanse ettiği takımlar birbirlerini alkışlıyor. Türkiye' de bunun örneklerini görebiliyoruz. İnşallah bundan sonra da tribünlerin dolu olduğu, hem de Fair Play anlayışının olduğu bir dönem içerisine gireriz” diye konuştu.

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencileri Artistik Cimnastik Branşında Avrupa ve Dünya Şampiyonluklarında dereceleri bulunan milli sporcular İbrahim Çolak ve Ahmet Önder Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Dekan Vekili Prof. Dr. Rana Varol ve Türkiye Fair Play Komisyonu Üyesi Avni Erboy'un elinden madalyalarını aldılar.

Fair Play paneli Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Üyelerine özel olarak hazırlanan hediyelerin takdimiyle panel son buldu. / EGE BASIN GRUBU / Gökçe Nur Avcı- Cansu Çeviker- Murathan Sunak

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.