• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 7 °C
  • İzmir 7 °C
  • Ankara -2 °C

Elektromanyetik Koruyuculu Kumaşlar Ege’de Üretiliyor

Elektromanyetik Koruyuculu Kumaşlar Ege’de Üretiliyor
Türk üniversiteleri içerisinde elektromanyetik koruyuculu kumaşları geliştiren, bu konuda çalışmalar yapan tek merkez Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nde bulunuyor.

Türk üniversiteleri içerisinde elektromanyetik koruyuculu kumaşları geliştiren, bu konuda çalışmalar yapan tek merkez Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nde bulunuyor.

Günlük hayatta kullanılan  elektrikli ve elektronik eşyalar elektromanyetik dalgalar yayıyor. Yaşamın bir parçası olan  cep telefonları, bilgisayarlar, televizyonlar ve  radarlar elektromanyetik dalgalar yoluyla işlem görüyorlar. Elektromanyetik dalgaların insan yaşantısına olumsuz etkisini azaltmak için araştırmalar yaptıklarını ifade eden  Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Duran, “İletken kumaşlar üreterek elektromanyetik dalgaların bireyler ve cihazlar üzerindeki etkinliğini azaltmaya çalışıyoruz. Bu dalgalardan sadece insanlar değil hassas elektronik cihazlarda etkileniyor” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Deniz Duran, “Koruyucu tekstillerin çok fazla dalı var ve bunlar kendi içlerinde de çok geniş kapsamlı konular. Burada spesifik olarak çalıştığımız konu elektromanyetik koruyuculuk. Firmalarla  ortak projeler yürütüyoruz.  Ticarileşme adımlarını firmalar yapıyor. Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği ile aynı tesisleri paylaşan  E.Ü. Tekstil ve Konfeksiyon Araştırma Uygulama Merkezi  Türk üniversiteleri içerisinde bu alanda faaliyet gösteren ilk merkez. Elektromanyetik koruyuculu kumaşları geliştirmek adına çalışmalarımızı da bu merkezde yapıyoruz. Alıcı ve vericilerin bulunduğu iki odamız var, elektromanyetik dalgaları istediğimiz frekans ve şiddette üretip kumaşın üzerine gönderiyoruz. Bunu elektromanyetik dalgaların davranışlarını ölçmek için kullanıyoruz. Her türlü elektrikli ve elektronik eşya elektromanyetik dalgalar yayıyor, cep telefonları, bilgisayarlar, televizyonlar, radarlar.  Bizde burada iletken kumaşlar üreterek elektromanyetik dalgaların bireyler ve cihazlar üzerindeki etkinliğini azaltmaya çalışıyoruz, çünkü sadece insanlar değil bu dalgalardan hassas elektronik cihazlarda etkileniyorlar. Bu sistem onun için yapıldı. Odalar 100 desibele kadar yalıtılmış durumda. Verici anten elektromanyetik dalgaları kumaşın üzerine gönderiyor, karşıdan alıcı antenin ne kadar karşıladığına bakıyoruz. Burada amacımız minimum düzeyde elektromanyetik dalga geçişini sağlamak. Odanın içerisi yansımalardan oluşabilecek sapmaları engelleyecek şekilde dizayn edildi. Yani hem deneyin ortamdaki elektromanyetik dalgalardan etkilenmesini önlemek hem de dış ortamı burada ürettiğimiz dalgalara karşı korumak, çift taraflı. Farklı frekanslara göre farklı antenler kullanıyoruz” dedi.

Dokuma, örme gibi farklı kumaşlarda  elektromanyetik koruyuculuk saptanabildiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Deniz Duran, “Yaptığımız çalışmalarda temel amaçlarımızdan biri de ürüne elektromanyetik koruyuculuk özelliği sağlanırken aynı zamanda kullanım ve konfor özelliklerinden de feragat etmemek. Çünkü aksi halde şövalye zırhı gibi ağır ve rahatsız edici olurdu. Tekstil ürünleri iletkenlik özelliğine sahip değil, biz onları bu şekilde iletken hale getiriyoruz. İplikten başlayarak, iplik üretimi, kumaş üretimi hatta konfeksiyon özelliklerini de burada gerçekleştirebiliyoruz. Son yıllarda elektromanyetik koruyuculu tekstil ürünleri açısından pazar oluşmaya başladı. Hatta  2007 yılında bu konuda çalışmaya ilk başladığımda literatürde bu konuyla ilgili hiçbir çalışma yoktu.  Bu konuyla ilgili ilk çalışmalardan denebilir” diye konuştu.

“TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ  BİR MARKADIR”
 Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği’nin  donanımlı öğrenci yetiştirme konusunda bir marka olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Deniz Duran, “Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliği’nde  güç tutuşur keçeler yapılıyor. Bunların kullanım alanları da çok geniş;  izolasyon ve yalıtım en büyük kullanım alanı. Bunlara ilaveten  otomobil tekstilleri, kompozit takviyesi, jeo-tekstiller, ayakkabı tekstili. Bunlar yıllardır kullanılan şeyler fakat güç tutuşurluk anlamında Avrupa’da çok  önce kullanılmaya başlanmış olsa da Türkiye’de yeni yeni kullanılan yöntemler. Yeni başlamış olsa da çok da hızlı bir şekilde ilerlediğini söyleyebiliriz. Ege Üniversitesi’nin bu konu da öncü bir rol üstlenmesi de firmalardan yoğun ilgi görmemize ve destek almamıza yardımcı oluyor” diye konuştu.(BK/OK) // EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.