• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • İzmir 7 °C
  • Ankara 1 °C

Dünya Hibrite Dönüyor Sıra Türkiye’de

Dünya Hibrite Dönüyor Sıra Türkiye’de
İleri teknolojik özellikleriyle yoğun trafiğin yaşandığı büyük şehirlerde sessiz, konforlu ve keyifli bir sürüş sunan hibrit teknolojisine sahip otomobillere olan ilgi giderek artıyor.

İleri teknolojik özellikleriyle yoğun trafiğin yaşandığı büyük şehirlerde sessiz, konforlu ve keyifli bir sürüş sunan hibrit teknolojisine sahip otomobillere olan ilgi giderek artıyor. Hibrit bataryası ile çalışan elektrik motor ve benzin ile çalışan motorun uyum içerisinde kullanıldığı hibrit teknolojisini kısa ve orta vadede çözüm olarak gören Toyota, öncüsü olduğu bu teknolojinin Türkiye’de de çok daha bilinir olmasını sağlamak amacıyla 2017’yi “Toyota Hybrid Yılı” olarak ilan etti. 

En geniş ürün gamı ile tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hibrit teknolojisini geniş kitlelere tanıtmak isteyen Toyota, hibrit teknolojisi ile ilgili bilgileri kamuoyu ile paylaşmak amacıyla düzenlediği “Toyota Hybrid Buluşmaları”na Ege Bölgesi’nden başladı. Toyota Hybrid Buluşmaları için İzmir’de bir toplantı gerçekleştiren Toyota’nın Türkiye’de satışa sunduğu hibrit modelleri arasında; Yaris Hybrid, RAV4 Hybrid, Prius ve Toyota C-HR bulunuyor. 

İzmir’de düzenlenen “Toyota Hybrid Buluşmaları”nda konuşan Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. Pazarlama Grup Müdürü Barış Erdim, ÖTV düzenlemesiyle ile birlikte Türk halkının da bu teknoloji ile yakından ilgilenmeye başladığını gözlemlediklerini belirterek “Binlerce kişi gerek arayarak gerekse de web sitemizden bizlere ulaşarak hibrit teknolojisi ve modellerimiz ile ilgili bilgiler alıyorlar. Bu düzenleme ile geleceğin teknolojisi olarak kabul edilen hibrit araçların trafikte sayılarının zaman içerisinde artmasını ümit ediyoruz. Zamanla konvansiyonel dizel ve benzinli araçların satışının azalacağını ve tercihin hibrit’e yöneleceğini de tahmin ediyoruz. Çünkü hibrit teknolojisi çevreye duyarlı ve yakıt ekonomisi sağlayan bir teknoloji. Yaptığımız araştırmalarda hibrit otomobili bilenlerin arasında satın alma eğilim oranı 2014 yılında yüzde 26 iken bu oran 2015 yılında yüzde 63’e 2016 yılında da yüzde 70’e ulaştı. Bu veriler Türkiye’de hibrit teknolojisine yönelimin en güzel örneklerinden biri” diye konuştu.

Toyota’nın hibrit teknolojisini yakın ve orta vadede çözüm olarak gördüğünü ve Türkiye’de bugüne kadar yaklaşık 3 bin adet hibrit otomobil satışı gerçekleştirdiklerini de kaydeden Erdim şöyle konuştu;

“Marka olarak, bu teknolojiyi geliştirmeye devam edeceğiz ve 2020 yılında her bir Toyota modelinin bir de hibrit versiyonu piyasada olacak. Toyota, açıkladığı “Çevre Hedefi 2050” çerçevesinde otomobillerin doğaya etkilerini sıfıra indirmeyi planlıyor. Hibrit teknolojisi ise, 21. yüzyıl için çekirdek teknoloji olarak konumlandırıldı. Hibrit, elektrikli ve bataryalı araçlardan yakıt hücreli araçlara kadar çevreci otomobillerin geliştirilmesindeki tüm teknolojik altyapının oluşmasını kapsıyor.”

HİBRİT SATIŞLARI 10 MİLYON ADEDİ AŞTI BÜYÜK TASARRUF SAĞLANDI

Toyota ilk seri üretim hibrit otomobil Prius’u sunduğu 1997 yılından bu yana tüm dünyada 10 milyon adedin üzerinde satış gerçekleştirdi. Hibrit araç modellerini artırarak yeni bir segment yaratan Toyota, tüm otomobil endüstrisinde çevreci ve yakıt verimliliğine sahip araçlarıyla küresel çevre sorunlarına katkı sağlamaya da başladı. Hibrit araçların kullanılmasıyla birlikte, eşdeğer fosil yakıtlı araçların kullanımına göre yaklaşık 77 milyon ton daha az CO2 emisyonu salımı gerçekleşti ve 29 milyon kilolitre yakıt tasarrufu sağlandı. Sağlanan 77 milyon ton CO2 tasarrufu; Empire State binası hacminin 40 bin 778 katına eşit. Bu oran ayrıca 15,4 trilyon şişelenmiş soda üretimine de denk geliyor. Toyota hibrit araçlarıyla tasarruf edilen yakıtla ise dünya ve ayın etrafında 1,5 milyon dönülebiliyor. 

DÜNYA HİBRİTE DÖNÜYOR, SIRA TÜRKİYE’DE
ÖTV düzenlemesiyle hibrit araçlar, artık Türkiye’de de daha erişilebilir fiyat seviyesinde satışa sunuluyor. Bu düzenleme ile Türkiye üretimi olan hibrit araçlar daha da rekabetçi  olacak. Geleceğin teknolojisi olarak kabul edilen hibrit araçların trafikte sayılarının zaman içerisinde artması da bekleniyor. Daha çok konvansiyonel dizel ve benzinli araçların satışının azalacağını ve tercihin zamanla hibrite yöneleceğini tahmin ediliyor. 

Türkiye’de hibrit araçların ÖTV oranı; elektrik motoru 50 KW'ı geçip motor silindir hacmi 1,600 cm3'ten başlayıp 1,800 cm3'ü geçmeyen binek otomobiller için yüzde 90’dan otomobillerin ÖTV matrahına bağlı olarak yüzde 45-60 arasında değişecek şekilde belirlendi. Elektrik motor gücü 100 KW'ı geçip motor silindir hacmi 2000 cm3'ten başlayıp 2,500 cm3'ü geçmeyen binek otomobiller için ise yüzde 145 olarak uygulanan ÖTV oranı da otomobillerin ÖTV matrahına bağlı olarak yüzde 100-110 arasında değişecek şekilde uygulanıyor. Yeni oranların devreye girmesiyle birlikte önümüzdeki yıllarda Türkiye’de de hibrit araç satışlarının artması bekleniyor.

Dünyada yıllık hibrit otomobil satışlarını 1,5 milyon adetlere taşıyan Toyota, 2020 yılına kadar toplamda 15 milyon hibrit araç satışına ulaşmayı hedefliyor. Bugün dünyanın 90 ülkesi ve bölgesinde 33 farklı hibrit ve bir plug-in hybrid modeli ile pazarda yer alan Toyota, 10 milyonu aşan satışıyla hibrit teknolojisi konusunda liderliği elinde bulundurmayı sürdürüyor. 

TOYOTA C-HR ”TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN İLK HİBRİT OTOMOBİL”
İlhamını elmastan alan iç ve dış tasarımı, teknolojisi, üst düzey donanımı ve konforuyla segmentine yeni bir soluk getiren Toyota C-HR (Coupe-High Rider) Türkiye’de üretilen ilk hibrit otomobil. Özellikle çok yoğun trafiğin olduğu, dur-kalkların çok yaşandığı büyük şehirlerde yakıt tüketimleri katalog verilerinden fazla gerçekleşebiliyor. Hibrit araçlarda ise, trafik sıkıştıkça, diğer tip motorlu araçlara göre daha da fazla yakıt tasarrufu sağlanıyor. Hibrit modelleri ayrıca, sıkışık trafikte kullanıcıyı yormuyor, çok sessiz ve konforlu bir sürüş sağlıyor. 

Toyota C-HR Hybrid’in, Türkiye’deki üretimi öncesinde mükemmel sürüş dinamiklerine ulaşmak için Avrupa’nın önemli kentleri ve ülkelerinde uzun test sürüşleri gerçekleştirildi. Toyota C-HR Hybrid’in şehir içi sürüşleri için Milano, hızlı otoyol sürüşü için Almanya, virajlı yol sürüşleri için de İsviçre, Güney Fransa ve İngiltere‟nin yollarına çıkıldı.  

GELİŞMİŞ VE ÇEVREYE DUYARLI MOTOR 
Toyota C-HR Hybrid’in gelişmiş hibrit teknolojisi sadece daha yüksek bir verimlilik sunmakla kalmıyor aynı zamanda çok daha etkin bir performans sağlıyor. En iyi termal verimliliğe sahip 1.8 litre VVT-i benzinli motor ve elektrik motoru ile birlikte hibrit sistem gücü 122 HP’ye ulaşıyor. Toyota C-HR 3,8 lt/100 km ortalama yakıt tüketirken 86 gr/km ortalama CO2 emisyon salınımı gerçekleştiriyor. 

Elektrik motoruna sahip olması ve belirli koşullarda sadece bu motor ile ilerleyebilmesi, hibrit modellerin çok az yakıt tüketmesinin en önemli sebebi. Ancak, elektrik motoruna ek olarak, aracın üzerindeki benzinli motorun, çok az yakıt tüketmesini sağlayacak “Atkinson çevrimi/döngüsü” ile çalışması da çok önemli bir faktör. 

HİBRİT NEDİR?
Hibrit, kelime anlamı olarak “melez” demektir. Bu terim otomotiv teknolojileri literatüründe iki farklı güç kaynağının bir arada kullanılmasını ifade etmektedir. Hibrit araç, hareketini iki farklı motordan sağlayabilen araç tipidir. Toyota Hybrid modelleri,  hem elektrikli hem de benzinli motora sahiptir. Sürüş koşullarına göre sadece elektrik motorunun gücünden faydalanarak ya da benzin ve elektrik motorlarını beraber kullanarak hareket edebilir. Sessiz ve konforlu sürüşü, çok düşük yakıt tüketimi ile sağlarken çevreyi de daha az kirletir.

HİBRİT ARAÇ NASIL ÇALIŞIYOR?
Toyota Hybrid Sistemi (Toyota Hybrid Synergy Drive), hibrit aküsü ile çalışan elektrik motoru ve benzin ile çalışan motoru uyum içerisinde kullanır. Elektrik motoru ve benzinli motor aracı aynı anda veya tek başlarına hareket ettirebilir. Bu akıllı sistem, maksimum verimliliği sağlamak için hangi motorun ne zaman çalışacağına otomatik olarak kendisi karar verir.


-    Kullanım şeklinize göre, kalkışlarda ve sürüş esnasında bazı koşullarda sadece elektrik motoru ile hareket edebilir. 
-    Benzinli motor, bazen elektrik motoru ile birlikte, ya da tek başına aracı ilerletmek için, bazen ise hem aracı ilerletmek hem de hibrit aküsünü (bataryayı) şarj etmek için devreye girer. 
-    Araç, frenlemelerde hibrit aküsünü güçlü bir şekilde şarj eder. 
-    Hibrit aküsünün şarj seviyesi düşük ise ve frenleme ile şarj etme imkanı yok ise, mesela sıkışık trafikte kalma durumu gibi, benzinli motor sadece hibrit aküsünü şarj etmek için (kritik seviyenin biraz üzerinde olacak kadar) de devreye girebilir.
-    Araç tamamen dururken (sıkışık trafik, kırmızı ışık gibi), ve/veya hareket halinde ancak gaz pedalına basılmıyorsa benzinli motor devreden çıkar.

SONUÇ OLARAK, TOYOTA HYBRİD SİSTEMİ İLE;
-    Sessiz ve konforlu bir sürüş
-    Çok düşük yakıt tüketimi
-    Çok düşük zararlı egzoz gazları salımı (CO2 ,diğer zararlı gazlar ve Partikül Madde) sağlanır.

SADECE ELEKTRİK İLE GİDEBİLDİĞİ MESAFE 
Toyota Hybrid modellerinde, hem benzin hem de elektrik motoru olduğu ve araç sürekli olarak sadece elektrik motoru ile hareket etmediği için, elektrikli araçlardaki gibi bir menzil tanımlaması bulunmamaktadır. Bununla beraber, sürüş stilinize ve trafik şartlarına bağlı olarak, şehir içi trafiğinde kat edilen mesafenin önemli bir kısmında benzinli motor devreye girmez. Toyota Hybrid modelleri, kullanım şeklinize göre, kalkışlarda ve sürüş esnasında bazı koşullarda sadece elektrik motoru ile hareket edebilir. // EGE BASIN GRUBU 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.