• BIST 9900.25
  • Altın 2874.384
  • Dolar 34.0921
  • Euro 38.0411
  • İstanbul 21 °C
  • İzmir 25 °C
  • Ankara 19 °C

Deprem Değil Yanlış Mekân Kararları Öldürür

Deprem Değil Yanlış Mekân Kararları Öldürür
Deprem Değil Yanlış Mekân Kararları Öldürür

Her yıl büyük marmara depreminin yıldönümünde hatırladığımız ve geçtiğimiz günlerde Muğla’da meydana gelen orta şiddetteki sarsıntıyla tekrar kamuoyunun gündemine oturan deprem tehlikesi “Deprem değil binalar öldürür” sözünü hatırlatarak mimarinin önemini bir kaz daha hatırlattı.

 Yağmurproje den Mimar Mahmut Emre Yağmur “ Yapılan araştırmalarda depremlerde meydana gelen ölümlerin ve yaralanmaların birçoğunun yıkımlardan değil, yapıların tasarımının ve dekorasyonunun yanlışlığından kaynaklandığı görülmektedir.” dedi.

Türkiye’nin %95’inin deprem riski taşıdığını, son 58 yıl içerisinde meydana gelen depremlerde  58.202 kişi hayatını kaybettiğini ve 122.096 kişi yaralandığını hatırlatan Yağmur,  “Depremde meydana gelen ölüm ve özellikle yaralanmaların önemli bir bölümü yapısal olmayan nedenlerle örneğin ev içindeki eşyaların üzerimize devrilmesi ile veya çıkış yollarımızı kapatıp kaçışımızı engellemesiyle meydana gelmektedir.” Deprem sırasında bu tür kazalar ve kayıplar yaşamamak için alınması gerekenleri anlatan Yağmur, “can ve mal güvenliğimizi korumak için ev içinde alacağımız en etkili önlemlerin başında, devrilme riski olan dolap, gardırop, kitaplık, büfe ve buzdolabı gibi eşyaların deprem güvenliğine uygun özel bağlama elemanları ile doğru bir şekilde sabitlenmesi gelmektedir.” 

JAPON EVLERİ BİZİM İÇİN İYİ BİR ÖRNEK
 Dünyanın en aktif deprem bölgelerinden biri olan Japonya’ da halkın minimal mekânlarda eylemlerin gerektirdiği ölçü ve sayılarda eşya kullanımı ile depremin sarsıcı ve öldürücü etkilerinden sakınarak yaşama yoluna gittiğini belirten,  Mimar Yağmur, “Sürekli iletişim araçları ve eğitim yoluyla tüm Japon halkı küçük yaşlardan itibaren eğitilmekte ve Japonya’da yaşayacak olan yabancılar için de deprem öncesi ve sonrasında mekânda alınması gereken önlemler konusunda uyarılar yapılmaktadır. 
Ülkemizde ise 1999 yılında meydana gelen depremlerde sağlam kalan binalardan çıkan insanlarda bile mekândaki eşyaların devrilmesi sonucu yaralanmaların oluştuğu gözlenmiştir. İletişim araçları yardımı ile toplumdaki insanların deprem sırasında mekândaki eşyalardan nasıl korunmaları gerektiği, büyük ve ağır mobilyaların sabitlenmesinin önemi, sürekli gündeme getirilmektedir. Ancak, böyle bir uyarıya neden ihtiyaç duyulmaktadır? Niçin toplumumuzda insanlara zarar veren mekanlar ve eşyalar kullanılmaktadır?”

BİLİNÇSİZ TADİLAT VE DEKORASYON DEPREMLERDE BÜYÜK RİSK

Ülkemizde insanların bazen bilinçli bazen de bilinçsiz bir şekilde, profesyonel yardım almadan, konutlarını tadil ettiklerini gördüklerini belirten Mimar Yağmur, “ Duvarlar yıkılarak mutfaklar genişletilmiş, ya da sadece televizyondaki filmlerden esinlenildiği için açık mutfaklar haline dönüştürülmüştür. Evlerde depolama imkanları yetersiz kaldığı için yatak odalarımız, banyolarımız, tuvaletlerimiz ve hatta balkonlarımız birer eşya yığını haline gelmiştir. Sonuçta çok sayıda eşya, ağır ve hantal mobilyalar mekânlarımızı istila etmiş bulunmaktadır. Modüler mobilya üretiminin ve satışının yaygınlaşması bile bu duruma bir çözüm getirememiştir.” 

SADECE MOBİLYALARI SABİTLEMEK PROBLEMİ ÇÖZMEZ

Bir deprem kuşağı üzerinde yer alan ülkemizde yaşanan her sarsıntıda binalar öldürmese bile içindeki eşyaların çıkan paniğin de etkisi ile insanlara zarar verdiğini anımsatan Yağmur, “ Kitaplıklar, yüksek ve ağır büfeler devrilmekte, mutfak dolaplarından kırılgan eşyalar fırlayarak insana zarar vermektedir. Devrilen ağır eşyalar koridor, kapı ve pencere gibi kaçış noktalarını tıkamakta ve paniğe neden olmaktadır.
Acaba uzmanların da önerdiği gibi ağır ve yüksek mobilyaları duvara sabitlemek beklenen büyük depremde yeterli olacak mıdır? Her gün ufak ya da büyük sayısız sarsıntı yaşayan ve depremle yaşamayı öğrenmiş bir toplum olan Japonya’da geleneksel ve çağdaş konutların incelenmesi sonucunda minimal mekan ve eşya kullanım alışkanlığının tarih boyunca geliştiği gözlenmiştir. Batı tarzındaki eşyaları dahi kendi geleneklerine uygun şekilde revize ederek kullanan Japon halkı, bununla da yetinmeyerek sürekli deprem öncesinde, esnasında ve sonrasında mekânda eşya kullanımı konusunda eğitilmektedir. 

KENTLERİMİZİN ÇARPIK YAPILAŞMASI DA MEKAN KULLANIM PROBLEMLERİ DE YANLIŞ SEÇİMLERİN SONUCU

İlgili meslek odalarının daha aktif hale gelerek konuyla ilgili meslek dallarından uzmanlarla birlikte çalışarak, Türk halkının eşya kullanım alışkanlıklarını istatiksel olarak tespit etmeli ve tespit edilecek problemleri çözmek adına, sektöre ve halka minimal mekan önerilerinde bulunup daha güvenli, yaşam konforu daha yüksek  ve daha ekonomik  ortamların hazırlanması için yardımcı olabileceğini ifade eden Mahmut Emre Yağmur, “ Zira, mobilya ve eşya olgusu insanın yaşam alışkanlıklarını, içinde yaşadığı mekanı, bu mekanın bütününü ve mekanın da içinde bulunduğu şehrin gelişimini etkileyen, önemli bir etkendir. Depremde yıkılan ve ölümlere yol açan doğru inşa edilmemiş binaların ve çarpık kentleşmenin özünde aslında doğru yapılmayan seçimlerimiz yer almaktadır. Mobilya ve eşya kullanımıyla başlayan doyumsuzluk, binaların inşaatı ve tadilatıyla devam etmekte, sonuç olarak da buna paralel telafisi mümkün olmayan çarpık yerleşimler ortaya çıkmaktadır.” // EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.