İzmir Ticaret Borsası Laboratuvarı ve Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Başal ve Öğretim Üyesi Mevlüt Özgün Şahin tarafından “Balya Depolama Sürelerinin Pamuğun lif kalitesine etkisi” adlı çalışma yapıldı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi’nde yayınlanan makalede pamuk bitkisinin tekstil, yağ ve yem sanayisi başta olmak üzere birçok sanayi kollarına hammadde sağlayan, istihdam olanaklarıyla da üretici ülkeler açısından büyük bir ekonomik öneme sahip olduğu belirtildi.
TÜRKİYE’DE BİR İLK
Çalışma 30 adet balyanın rastgele seçilmesi ile gerçekleştirildi. Rollergin ve sawgin çırçır makinasıyla çırçırlanmış pamuk balyalarının nemlendirmeli ve nemlendirmesiz ortamlarda depolanmasıyla geçen 5 aylık sürede lifin fiziksel özelliklerinde meydana gelecek değişiklikleri belirlemek amacıyla yapıldı. Farklı depolama koşullarının lif kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılan araştırma, İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. depolarında yürütüldü. Ayrıca bu konuda Türkiye’de yapılan ilk çalışma özelliğine sahip.
BEŞ AY KORUNABİLİYOR
Prof. Dr. Hüseyin Başal ve Mevlüt Özgün Şahin tarafından yapılan çalışmayla birlikte; nemlendirmeli ortamda tutulan rollergin ve sawgin balyalarında süre artışı ile birlikte balya içi nem artış oranlarının düzenli, nemlendirmesiz ortamda ise balya içi nem artış oranının düzensiz olduğu saptandı. Depolama şeklinin sawgin balyalarının ağırlık değerlerini değiştirmediği, rollergin balyalarında ise balya ağırlık değerlerinin nemlendirmesiz ortamda düştüğü, nemlendirme ortamda ise değişmediği gözlemlendi. Ayrıca nemlendirmeli ve nemlendirmesiz depolamada 5 aylık sürenin kalite özellikleri üzerine herhangi bir etkisinin olmadığı ortaya çıktı.(HT/MK-OK) / EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.