• BIST 10088.09
  • Altın 2883.89
  • Dolar 34.1471
  • Euro 38.0345
  • İstanbul 25 °C
  • İzmir 26 °C
  • Ankara 21 °C

D8’in Zirvesi İzmir’de Yapıldı

D8’in Zirvesi İzmir’de Yapıldı
D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları İzmir Toplantısı, İzmir Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda D8 üye ülkeleri arasında ticaretin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.

D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları İzmir Toplantısı, İzmir Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıda D8 üye ülkeleri arasında ticaretin geliştirilmesi gerektiği vurgulandı.

Türkiye, Bangladeş, Mısır, Endonezya, Malezya, Nijerya ve Pakistan’ın biraraya gelmesiyle kurulan D8 üyesi ülkelerin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları ile iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen D8 Ticaret ve Sanayi Odaları İzmir Toplantısı, İTO’nun ev sahipliğinde Swissotel’de gerçekleştirildi. Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, CHP İzmir Milletvekilleri Kamil Okyay Sındır ve Musa Çam, Ege Üniversitesi Rektörü Hüseyin Hoşcan, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Murat Aşkar ve çok sayıda davetli katıldı.

“D8 ülkeleri potansiyellerini kullanmıyor”

Açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, D8 ülkeleri arasındaki ticaretin potansiyellerinin çok altında olduğunu söyledi. Demirtaş, “Örneğin Bangladeş ile dış ticaretimiz 1 milyar 196 milyon dolar Endonezya ile 1 milyar 845 milyon dolar, İran ile 9 milyar 760 milyon dolar, Malezya ile 1 milyar 696 milyon dolar Mısır ile 4 milyar 341 milyon dolar Nijerya ile 504 milyon dolar. Pakistan ile 600 milyon dolar. Oysa, haritaya bakın. Ortadoğu’da başlayıp, uzak doğuya kadar devam eden bir coğrafya. 8 ülkenin toplam nüfusu dünya nüfusunun 7’de 1’i. Bu 8 ülkenin toplam dış ticareti 1.5 trilyon dolar. Yani dünya dış ticaretinin %9’u. Bu ekonomik büyüklükteki entegrasyonun 8 ülkesinin kendi aralarındaki ticaret sadece 120 milyar Dolar, yani çok az” dedi.

Uzak Mesafe Mazeretine Sığınmayalım

Bu toplantı ile D8 üyeleri arasındaki ticareti arttırmayı hedeflediklerini belirten Demirtaş, “Daha iyi yaşam standartları sağlamak, ekonomik işbirliğini geliştirmek, gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki yerlerini güçlendirmek istiyoruz” dedi. Bu amaçla ilk defa Oda başkanlarını böyle bir toplantıda biraraya getirmekten mutlu olduklarını belirten Demirtaş, şöyle konuştu:

“D-8 bayrağında 6 yıldız var. Anlamı da Barış, Diyalog, Adalet, Eşitlik, Adil Düzen ile İnsan hakları, Hürriyet ve Demokrasi. Gerçekten hepimizin katıldığı değerleri ifade ediyor. Bu bayrağı biraz daha yukarılara taşıyalım. Hedef 500 milyar dış ticaret. Bu amaç için 8 ülkeden 16 Ticaret Odası olarak bir araya geldik. Burada, uzak mesafe mazeretine sığınmadan birlikte neler yapabiliriz, bunları konuşalım. Hemen bir sonuç alamayabiliriz. Ama, bu toplantıları, her yıl bir ülkede yaparsak, aramızda bir işbirliği protokolü imzalar, takipçisi olursak, biraz sonra imzalayacağımız protokolü dosya dolaplarında değil, kalplerde taşırsak, ülkelerimizin ekonomilerine önemli katkılar koyabiliriz. Belki daha sonra, aramızdaki gümrük duvarlarının kalkması ve yöneticilerimizin D-8 Serbest Ticaret bölgesi haline getirilmesini sağlayabiliriz. D-8 Fuarı düzenleyebiliriz. Sektörel bazlı toplantılar yapabiliriz. ABD, AB ve pek çok dünya ülkesi ekonomik sıkıntılar yaşıyorken, bu konjonktürde önümüzde birçok fırsatlar var. İşte burada, İzmir’de bunları konuşup, tanışıp dostluklar kuralım.”

“Bu iyi girişim burada durmamalıdır”

D8 Genel Sekreteri Muhammed Mousavi de konuşmasına katılımcılara teşekkür ederek başladı. D8’e destekler bu şekilde devam ederse ticaretin D8’in çok ötesine taşınacağını dile getiren Mousavi,  “Üyeler arasında ticareti artırmak asıl amacımızdır. Dünyada sürekli ve hızlı değişen bir ekonomi var. Bu şekilde yapılan toplantılar iş insanları arasında iletişimi daha da artıracaktır. Ülkelerin en önemli ticaret odaları burada bulunuyor. Bu da ülkelerimizin iş dünyasını zenginleştirecektir. Bu sayede mevcut olan iş potansiyellerinin kullanılması teşvik edilecektir. Bu iyi girişim burada durmamalıdır. En iyi yararı sağlamalıyız. Bu toplantıları devam ettirerek iş ticaretimizi sağlayabiliriz” dedi. Kamu ve özel sektör arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Mousavi, vize ve gümrükle ilgili de kolaylaştırma yolunda anlaşmalar ile çalışmalar olduğunu söyledi. Mousavi, “Kamu ve özel sektörün işbirliği üye ülkeler arasında ticaretin geliştirilmesi için şarttır. 2018’de küresel ticaretin yüzde 20’lik payı olan 500 milyar dolara ulaşmamız gerekiyor. Ben çok iyimserim. Bu etkinlik hedeflerimize ulaşmada yardımcı olacak bir girişimdir” dedi.

“Hukuk ve demokrasi olursa cehalet ve sefalet ortadan kalkar”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İslam ülkelerin İslam dininde siyaset ve ticareti ön plana çıkartarak sefalet ve cehaletin önünü açtıklarını söyledi. Kocaoğlu, “8 ülke de ekonomik ve nüfus olarak güçlü ülkeler. Ama arzu ettiğimiz birlik ve beraberlik ticari ilişkileri son derece kısıtlı. Hepimiz Müslümanız ama terör bizde, sefalet bizde, her olumsuz durum bizde. Biz nenden böyle olduk? Bana göre biz İslam dini gibi en mükemmel dini maalesef ticarete ve siyasete alet ederek yüce dinimizin şemsiyesi altın olmayı biraz zayıflattık. Tarikatlar gelmeye başladı İslam’ın özü maalesef ikinci duruma düştü. Siyaset ön plana çıktı. Terör bizde sefalet bizde bu çemberden nasıl çıkacağız. Akıl ve teknolojiyi takip edeceğiz. Farklılıkları bırakıp ayrım yapmadan adaleti ön plana çıkartacağız. Kardeşliğin güçlenmesine öncülük edeceğiz. Ve inançlı bir şekilde çalışacağız” dedi. .Kocaoğlu, bunlar sağlanır,  demokrasi ve hukukun üstünlüğü tesis edilirse, 5 yıl gibi kısa sürede ticari hedeflere ulaşılabileceğini söyledi. İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı da Türkiye’nin sosyal ve ekonomik olarak en gelişmiş illerinden birisi olan İzmir’de bu toplantının düzenlenmesinin son derece anlamlı ve doğru olduğunu belirterek, valilik olarak alınan tüm kararları desteklediklerini söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından, tüm katılımcılar aile fotoğrafı çektirirken, D8 Genel Sekreteri Muhammed Mousavi da İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’a toplantının düzenlenmesi nedeniyle teşekkür plaketi verdi. Daha sonra, katılımcı odalar kentlerini ve kendilerini tanıtan bir sunum yaptılar. /EGE BASIN GRUBU

 

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ         www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ         www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ        www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ       www.yenisazan.com

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER           www.aliagahaber.com

ARASTA HABER           www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET              www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA         www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET             www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR             www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.