• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 8 °C
  • İzmir 17 °C
  • Ankara 10 °C

Bursa Belgeliğine Bir Eser Daha

Bursa Belgeliğine Bir Eser Daha
Büyükşehir Belediyesi tarafından basılan ve 28 Şubat post-modern darbe günlerinde yaşanılan zulümlere ilişkin şiirlerden oluşan ‘28 Şubat Direniş Şiirleri Antolojisi’ adlı eserin tanıtımı İbrahim Paşa Kültür Merkezi’nde yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından basılan ve 28 Şubat post-modern darbe günlerinde yaşanılan zulümlere ilişkin şiirlerden oluşan ‘28 Şubat Direniş Şiirleri Antolojisi’ adlı eserin tanıtımı İbrahim Paşa Kültür Merkezi’nde yapıldı. Siyasi, idari, dini, hukuki ve pek çok başka toplumsal alana yönelik baskı ile dayatmaları kapsayan 28 Şubat kararlarının bireysel ve toplumsal pek çok değere zulmettiğini hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Türkiye tarihinin bu karanlık sürecinin farklı yönleri değişik boyutlarla şimdiye kadar pek çok eserin konusu oldu. 28 Şubat’ı konu edinen şiirler ise ilk kez derli toplu olarak bir araya getiriliyor. Bir tür arşiv niteliği taşıyan bu eser, hem tarihimizin bir döneminin edebi yansımasını bünyesinde taşıması hem de edebiyat tarihine kayıt düşmesi açısından bir hayli önemlidir” dedi.

İbrahim Paşa Kültür Merkezi’nde yapılan ve 28 Şubat’a ilişkin fotoğraflar ile gazete kupürlerinin de sergilendiği kitap tanıtımına; Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Edebiyatçı-Yazar Cevat Akkanat, Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Bakan, basın mensupları ve davetliler katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye’nin demokratikleşme süreci oyunca çok farklı darbe teşebbüslerine maruz kaldığını söyledi. 15 Temmuz işgal ve iç savaş girişimi hariç tutulduğunda tarihin en zalim darbe girişiminin bundan 20 yıl önce 28 Şubat tarihinde yaşandığını kaydeden Başkan Altepe, “İrticai faaliyetlere karşı hazırlandığı belirtilen fakat aslında Türkiye toplumunun başta muhafazakar kesimleri olmak üzere tamamını hedefine yerleştiren 28 Şubat darbesi, ordu ve bürokrasi merkezli, kimi sözde medya ve bazı görünüşte STK destekli, psikolojik yönü ağır basan bir girişimdi. Siyasi, idari, dini, hukuki ve pek çok başka toplumsal alana yönelik baskı ve dayatmaları kapsayan 28 Şubat kararları, bireysel ve toplumsal pek çok değerimize zulmetmiştir. Ortaya çıkış biçimi ve uygulama yöntemlerinden dolayı ‘post-modern’ sıfatıyla anılan 28 Şubat darbesi, demokratik yollarla iktidara gelen hükümete görevden el çektirmekle yetinmemiş, zulümlerini farklı boyutlarda sürdürmüştür” diye konuştu.

Başkan Altepe, Türkiye tarihinin bu karanlık sürecinin şimdiye kadar pek çok kültürel faaliyetin ve eserin konusu olduğunu fakat 28 Şubat’ı konu edinen şiirlerin ise ilk kez derli toplu olarak bir araya getirildiğini söyledi. Bir hayli geç de olsa böyle bir eseri kent belleğine kazandırmanın ve topyumsal hafızayı yenilemenin ayrıcalığını yaşadıklarını ifade eden Başkan Altepe, bir tür arşiv niteliği taşıyan bu eserin hem tarihin bir döneminin edebi yansımasını bünyesinde taşıması hem de ebediyat tarihine kayıt düşmesi açısından önemli olduğunu dile getirdi. 28 Şubat’ta farklı baskılara maruz kalan insanların duygularına tercüman olan eserin darbelere maruz kalmış mazlum insanlara ve Yüce Türk Milleti’ne Büyükşehir Belediyesi’nin armağanı olarak kaydedilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Altepe, “28 Şubatların, 15 Temmuzların yaşanmaması için elinizdeki 28 Şubat Direniş Şiirleri Antolojisi gibi eserlere büyük ihtiyacımız var. Eseri hazırlayarak toplumsal hafızamızı tazeleyen, milli tarih bilincimizi gelecek kuşaklara aktarmamıza imkan tanıyan Cevat Akkanat’a teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

Kitabı derleyen Edebiyatçı Yazar Cevat Akkanat ise antolojide yer alan metinlerde 28 Şubat’ın askeri ve sivil sorumlularının eleştirildiğini vurguladı. Kitapta şairlerin ihanet şebekelerini dizeleriyle tahfif ettiğini, ironi oklarıyla onları taciz ettiğini belirten Akkanat, “Sincan’da halka karşı yürütülen tanklar, Sultanbeyli’de yerel yöneticilere uygulanan zulümler, Malatya’da öğrencilere yapılanlar, Cuma zulümleri, kapatılan eğitim ve öğretim kurumları… Elinizde tuttuğunuz kitaptaki şiirlerde izlerine rastlayacağınız bazı konulardır. 20 yıllık gecikmeyle de olsa, çıkartılan antolojinin gerek kültür, sanat, edebiyat ve gerekse Türkiye’nin bir hayli zafiyetler taşıyarak bugünlere gelebilmiş her türlü hayati alanlarına yeni ufuklar sunacağını ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.

Eserin basımına katkıda bulunan Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Bakan da 28 Şubat ve kitaba dair düşüncelerini aktardı. Başkan Altepe, Edebiyatçı Yazar Cevat Akkanat ve davetliler, tanıtımın ardından 28 Şubat post-modern darbe girişimine ilişkin fotoğraf sergisini gezdi. Edebiyatçı Yazar Akkanat, kitabını isteyen vatandaşlar için imzaladı. // EGE BASIN GRUBU

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.