• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 18 °C
  • İzmir 19 °C
  • Ankara 10 °C

Bilimi Sevdirmek, Gençleri Tuzaklardan Koruyabilir

Bilimi Sevdirmek, Gençleri Tuzaklardan Koruyabilir
Üsküdar Üniversitesi’nin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle liselere yönelik gerçekleştirdiği

Üsküdar Üniversitesi’nin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle liselere yönelik gerçekleştirdiği Bilim ve Fikir Festivali, bu yıl 6’ıncı kez düzenlenecek. Festivalin tanıtım toplantısında konuşan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, gençlere bilimi sevdirmenin önemli olduğunu belirterek “Gençlere bilimi sevdirirsek onları birçok yanlış ve tuzaktan kurtarmış oluruz” dedi.

Sheraton Grand İstanbul Ataşehir’de festivale ilişkin düzenlenen tanıtım toplantısı, Anadolu yakasındaki okullarda görev yapan rehber öğretmenler ile okul müdürlerini buluşturdu. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ve Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın katıldığı toplantıda festivalle ilgili bilgiler verildi.

HAYALLERİ PROJELENDİRMEK GEREKİYOR

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, açılış konuşmasında nörobilimle ilgili çalışmaların eğlence ve disiplinin bir arada olduğu ortamlarda öğrenmenin daha sağlıklı ve kalıcı olduğunu gösterdiğini söyledi. Prof. Dr. Tarhan, “Eğlence ve disiplin bir arada olmadığı zaman öğrenme geçici oluyor. Kişinin öğrendiği bir konuya duygularını da katması, bunu aşkla, heyecanla, sevgiyle yapması ve 7/24 düşünebilmesi, üretken düşüncenin temelini oluşturuyor. Üretken ve keşfedici düşüncede hayal kurmak vardır. Hayal kurduktan sonra onu projelendirmek gerekiyor. Hayalin de bir amaca yönelik olması lazım. Bir projenin ortaya çıkması için zihinsel emek, çile ve kuluçka devri gerekiyor. Kuluçka döneminden sonra doğum oluyor. O dönemden sonra çok büyük parlak fikirler ortaya çıkıyor” dedi.

TUZAKLARA KARŞI EGO İDEALİ VERİLMELİ

Orta öğretim ve lise dönemindeki gençlerin iyi alanlara yöneltilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Tarhan, “Onların sosyal medyanın tuzaklarına düşmemesi için, popüler kültürün tuzaklarına düşmemesi için gençlere ego ideali vermek gerekiyor. Bu çağda belirlenecek en iyi ego ideali de sadece kendini düşünen biri değil, topluma da faydalı olabilecek, bilim yoluyla insanlığa faydalı olabilecek idealler verebilmek. Biz 6 yıl önce bunu hayal ederek yola çıktık” dedi.

GENÇLERE BİLİMİ SEVDİRMELİYİZ

Gençlere bilimi sevdirmenin önemine işaret eden Tarhan, “Gençlere bilimi sevdirirsek gençleri birçok yanlış ve tuzaktan kurtarmış oluruz. Bu vizyonu Üsküdar Üniversitesi olarak hep önemsiyoruz. Proje Kültürü ve Girişimcilik dersi zorunlu ders olarak okutuluyor” dedi.

Üsküdar Üniversitesi’nin UNECSO tarafından Nörobiyoloji, Bilişsel Tıp ve Beyin Araştırmaları alanındaki çalışmalarından ötürü mükemmeliyet merkezi olarak tayin edildiğini belirten Tarhan, yabancı öğrencilere araştırma yapmak için olanak sağladıklarını söyledi.

N20’DE ÜLKEMİZİ TEMSİL EDEN İLK ÜNİVERSİTEYİZ

Üsküdar Üniversitesi olarak AR-GE odaklarının bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “İnsan her şeyi yapamaz. AR-Ge’de bir konuyu seçip onda yoğunlaşıyorsunuz. Veri madenciliği gibi. Biz beyni odak noktası seçtik. Geçen hafta G20 Zirvesi öncesi gerçekleştirilen N20 Zirvesi için Arjantin’deydik. Neurosience toplantısında Türkiye’yi temsil eden üniversite olarak biz vardık. Orada özellikle beyin fonksiyonlarıyla ilgili politikaların belirlenmesi için çalışmalar yürütüldü. Bir rapor hazırlandı ve o rapor liderlere sunuldu” dedi.

GENÇLERİN EN BÜYÜK SORUNU YALNIZLIK

Günümüzde gençlerin en büyük sorunlardan birinin yalnızlık olduğunu belirten Tarhan, Manchester Üniversitesi ile BBC’nin 16-24 yaş arasındaki gençlerle ilgili yaptığı yalnızlık çalışmasının önemli sonuçları olduğunu söyledi. Tarhan, “Bu gençlerde iki tür davranış ortaya çıkıyor. Bu gençler öz bakımlarına dikkat etmiyor ve sıcak yemek yemiyorlar. Zamanlarının önemli bölümünü bilgisayar başında geçiriyorlar. Psikolojik izolasyon ve yalnızlık içindeler. Gelecek için bu durum büyük risk oluşturuyor. Anne, baba ve eğitimcilerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor. Teknoloji kullanımı nedeniyle değişik bir kuşak gelişmeye başladı. Zeki ama sosyal ilişkisi zayıf bir kuşak ortaya çıkıyor. Dijital bir nesil var ve bunların karşılaşacağı riskleri düşünmek ve önlem almak durumundayız” uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ilk yıldan beri, festivalde desteğini esirgemeyen İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı’ya teşekkür etti.

LEVENT YAZICI: “BU TÜR FESTİVALLER ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLIYOR”

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ise yaratıcılığın ve inovasyonun konuşulduğu anlamlı bir toplantıda bulunmaktan ve bir parçası olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yazıcı, geçmiş festivallerde keyifli bir öğrenme ortamı oluşturulduğunu kaydederek “Öğrencilerimizin düşünceleri ateşlenmiş, öğretmenlerimizin çok kıymetli destekleriyle çok önemli icatlar çıkarılmaya gayret edilmiş. Biz de Milli Eğitim Bakanlığımızın 2023 vizyonu kapsamında hem çağa uygun hem de geleceğe yönelik emin adımlar atmak istiyoruz. Bu bağlamda kurumsal işbirliklerimizi sürdürmek istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı olarak hem bugünü hem geleceğin becerileriyle donanmış, bu becerilerini insanlığın yararına kullanabilen bilime meraklı ve sevdalı aynı zamanda kültür ve sanata duyarlı, ahlaklı çocuklar yetiştirmek istiyoruz” dedi. Bu tür festivallere çok ihtiyaç olduğunu belirten Yazıcı, “Üsküdar Üniversitemizin çok önemli bir birikimi var. Davranış Bilimi temelinden yola çıkarak sosyal bilimler, fen ve teknoloji ile sağlıkta belirlediği kategoriler üzerinden yaptığı çalışmanın okullarımızla bütünleşmesi halinde çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” dedi.

PROF. DR. MUHSİN KONUK: “BU ÜLKENİN İCATÇILARA İHTİYACI VAR”

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk, Bilim ve Fikir Festivali Tanıtım Sunumunu yaptı. Festivalin bu seneki sloganının “İcat çıkaracak beyinler arıyoruz” olduğunu belirten Konuk, “Bu ülkenin icatçılara ihtiyacı var. Amacımız bilim kültürüne ve bilim endüstrisine yön verecek, üretici, bilinçli takipçi ve aktörlerin yetiştirilmesini hedefliyoruz” dedi. Prof. Dr. Konuk, bu festivalle gençlerin sosyalleştirilmesinin de amaçlandığını belirterek “Özellikle bilişim teknolojilerinin artmasına bağlı olarak gençler yalnızlaşıyor” uyarısında bulundu.

PROF. DR. DENİZ ÜLKE ARIBOĞAN: “ÇOCUKLARIMIZI YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ”

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan ise “Değişen Dünyada İyiliği Yeşertebilmek” başlıklı bir konferans verdi. Gençlerin en büyük sorunlarından birinin yalnızlık olduğuna dikkat çekerek “Oxford’da geçen yıl yapılan toplantıda IŞİD’e katılımın temel sebeplerini aradık. IŞİD’e Avrupa’dan katılanların büyük çoğunluğu Müslüman bile değil. Bu çocukların geri planına baktığımızda çok büyük bir yalnızlık görüyoruz. Okullarda izole edilmişler aileleri sahipsiz bırakmış. Avrupa’nın en büyük problemidir. Çocuklarımızın başından ayrılmayacağız. Ailelerimizin içinde olacak. O çocuklarımızı ikna edeceğiz, o sofralara hep beraber oturacağız. O bayram sofralarına oturulacak. Aileler, teyzeler, amcalar ve kuzenlerle birlikte olunacak. Aile sistemi, toplum sistemi, sosyal sorumluluk programlarının dışında kalan izole edilen her çocuk her türlü organize suç örgütü için avlanmaya hazır bir kurban niteliğindedir” diye konuştu.

SON BAŞVURU TARİHİ; 22 ŞUBAT 2019

Üsküdar Üniversitesi’nin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle lise öğrencilerine yönelik düzenlediği, Gençleri gözlemlemeye, düşünmeye, araştırmaya ve proje üretmeye yönlendirmeyi amaçlayan 6. Bilim ve Fikir Festivali, 18-19 Nisan 2019 tarihlerinde gerçekleşecek. Üsküdar Üniversitesi Bilim ve Fikir Festivali’ne bu yıl Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Fen ve Teknoloji Bilimleri olmak üzere üç kategoride başvuru kabul edilecek. Festival için son başvuru tarihi 22 Şubat 2019 olarak belirlendi.

BAŞARILI PROJELER ÖDÜLLENDİRİLECEK

Bu yıl da yine dereceye girenler ödüllendirilecek. Her üç kategoride ilk üç dereceye gireceklerden; birinci olanlara 6 bin lira, ikinci olanlara 4 bin lira ve üçüncü olanlara 2 bin lira ödül takdim edilecek. 4 -14 arası dereceye girenlere ise 500 lira ödül verilecek. Proje danışman öğretmenleri dereceye giren proje ödülünün yarısını alacak.

Toplantı öncesinde rehber öğretmenler kahvaltıda bir araya geldi. ÜÜ TV’den canlı yayınlanan program sonunda hatıra fotoğrafı çektirildi.  /EGE BASIN GRUBU

GAZETELERİMİZ

GÜNAYDIN EGE GAZETESİ     www.gunaydinege.net

BAKIRÇAY GAZETESİ         www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET GAZETESİ    www.egehakimiyet.com

FOTO HABER GAZETESİ      www.fotohaber.com.tr

VAZİYET GAZETESİ            www.yenivaziyet.com

YENİ VİZYON GAZETESİ    www.yenivizyon.net

ARASTA GAZETESİ            www.arastahaber.com

ALİAĞASPOR GAZETESİ    www.aliagaspor.com     

SAZAN MİZAH GAZETESİ   www.yenisazan.com

SAĞLIK GAZETESİ

VİVA İNDİRİM GAZETESİ

İNTERNET SİTELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALİAĞA HABER          www.aliagahaber.com

ARASTA HABER         www.arastahaber.com

YENİ SAZAN               www.yenisazan.com

YENİ VAZİYET            www.yenivaziyet.com

YENİVİZYON              www.yenivizyon.net

ALİAĞA TARİHİ           www.aliagatarihi.com

GÜNAYDIN ALİAĞA   www.gunaydinaliaga.com

ALİAĞASPOR              www.aliagasport.com

ALİAĞAMIZ                www.aliagamiz.com

BAKIRÇAY                  www.bakircay.com

EGE HÂKİMİYET        www.egehakimiyet.com

GÜNAYDIN İZMİR     www.gunaydinizmir.com

AZİZ İZMİR                  www.azizizmir.com

EGE RAPOR                 www.egerapor.com

EGE İLAN                    www.egeilan.net

EGE İHALE                  www.egeihale.com

ALFA TİVİ                  www.alfativi.com

EGE VİDEO                www.egevideo.com

EGEPLAY                 www.egeplay.com 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.