• BIST 9685.49
  • Altın 2813.908
  • Dolar 33.8863
  • Euro 37.5669
  • İstanbul 24 °C
  • İzmir 24 °C
  • Ankara 18 °C

Aliağa'da İzinli Kenevir Hasadı Gerçekleştirildi

Aliağa'da İzinli Kenevir Hasadı Gerçekleştirildi
İzmir’in Aliağa ilçesine bağlı Helvacı Mahallesi'nde, ilk kez izinli ve kontrollü olarak lif ve tohum üretimi amacıyla ekimi yapılan kenevirin hasadı gerçekleştirildi.

kenevir-011.jpg

İzmir’in Aliağa ilçesine bağlı Helvacı Mahallesi'nde, ilk kez izinli ve kontrollü olarak lif ve tohum üretimi amacıyla ekimi yapılan kenevirin hasadı gerçekleştirildi.

Hasada; İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Aliağa Kaymakamı Zekeriya Güney, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Battal Kürşad Sevim  Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Engin Altunoğlu, Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürü Selim Aksakal  teknik personel, Aliağa Ziraat Odası Başkanı Gökhan Edremit,AKP İlçe Başkanı Yaşar Demir  ve çok sayıda çiftçiler  katıldı.

kenevir-010.jpg
Kenevir yetiştiriciliği, ülkemizde sıkı yasal düzenlemeler çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Helvacı Mahallesi’nde, 3D Çevre Teknolojileri Sanayi Limited Şirketi tarafından 22 dekar alanda yapılan üretim, Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik kapsamında gerekli izinler alınarak yürütüldü.  Üretimde Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün tescilini yaptığı Narlısaray çeşidi kenevir tohumları kullanıldı. 22 dekarlık alana toplam 88 kg kenevir tohumu ekildi.

kenevir-09.jpg

Üretim sahasının korunması ve yasal düzenlemelere uygun bir süreç yürütülmesi için gerekli güvenlik önlemleri alındı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Aliağa İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün teknik personeli, ürünün gelişim sürecinde düzenli kontroller gerçekleştirdi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, hasat sırasında yaptığı konuşmada, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün kenevir üzerine yürüttüğü çalışmalara değinerek, Enstitünün adaptasyonunu ve tescilini yaptığı Narlısaray çeşidinin özellikle iyi lif verimiyle öne çıktığını belirtti.

kenevir-08.jpg

Müdür Şahin, "Bundan sonraki süreçte, bölgemizdeki üreticiler, ekimi yapılan kenevirin demonstrasyonunu görecek ve bu değerli bitkinin yaygınlaşması adına ekim alanlarını genişleteceklerdir. Parça parça ekim yapmak yerine büyük alanlarda ekim yapılması, hem kontrollü üretim için hem de hasat kolaylığı açısından önemlidir. Bakanlık olarak bu şartlar altında üreticilerimizi desteklemeye devam edeceğiz,” dedi.

Hasat edilen kenevirlerin işlenmesi ve pazara sunulması süreci, ilgili firmalar ve yetkili merciler tarafından yakından takip edilecektir. İzmir Tarım ve Orman Müdürlüğü, kenevir üretimi ve diğer tarımsal faaliyetlerin yasal düzenlemeler çerçevesinde sağlıklı ve verimli bir şekilde yürütülmesine devam edecektir.

kenevir-07.jpgkenevir-06.jpgkenevir-05.jpgkenevir-04.jpgkenevir-03.jpgkenevir-02.jpgkenevir-01.jpgkenevir-012.jpg

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.