TÜGİAD Ankara Şubesi’nin konuğu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ahmet Antalyalı, yatırımcılara sağladıkları destekler hakkında genç işadamlarını bilgilendirdi.
"TKDK, 6 yılda 2,3 milyar Euro’luk kırsal kalkınma yatırımına 1 milyar 50 milyon Euro hibe desteği sağladı."
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi, yatırım ve istihdam alanında yapılabilecek çalışmalarla ilgili üyelerini bilgilendirme toplantılarını hız kesmeden sürdürüyor. Hemen her sektörden işadamlarının yer aldığı TÜGİAD, bu kez Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ahmet Antalyalı’yı konuk etti. Antalyalı, son 6 yılda kırsal kalkınma alanında gerçekleştirilen 2,3 milyar Euro’luk yatırıma 1 milyar 50 milyon Euro’luk hibe desteği verdiklerini ve 57 bin kişiye istihdam sağlandığını bildirdi.
Başkan Ercan Kahraman, Başkan Yardımcısı Koray Kartal ve Yönetim Kurulu üyeleriyle birlikte ağırladığı Antalyalı’ya, Dernek hakkında bilgi verirken, genç işadamları olarak Türkiye ekonomisine katkı sağlamaya yoğunlaştıklarını, dünya ekonomisinin daraldığı bu dönemde “bu ülkede kazandıklarını bu ülke için” yatırıma, istihdama dönüştürme gayretinde olduklarını söyledi. Ülke ekonomisinin gelişimi ve kalkınma için azimle çalışmaya devam ettiklerini ifade eden Kahraman, bunun için gerekli olan yatırım artışında TKDK ve benzeri kuruluşların sağladığı desteklerin önemine işaret etti.
Antalyalı da TKDK’nın kırsal kalkınma alanındaki faaliyetleri ve yatırımcılara sağladığı destekler hakkında genç işadamlarına bilgi verdi ve ileriye yönelik hedeflerini anlattı. 2007’de kurulan TKDK’nın 2011 yılı itibariyle AB tarafından akredite edildiğini belirten Antalyalı, son 6 yılda kullandırdıkları fonlarla Türkiye genelinde yaklaşık 2,3 milyar Euro’luk yatırım gerçekleştiğini ve 57 bin kişiye istihdam sağlandığını anlattı. Antalyalı, bu tutarın 1 milyar 50 Euro’sunu yararlanıcılara hibe olarak verdiklerini vurguladı. Bunun bir kredi olmadığı ve tamamen karşılıksız verildiğinin altını çizen Antalyalı “Sadece tarım olarak düşünmeyin, kırsal kalkınma alanındaki projeleri de destekliyoruz; yenilenebilir enerjiden kırsal turizme kadar birçok alanda destek veriyoruz. Tabii kaynaklar sınırlı, ihtiyaçlar sınırsız. Ülkenin kırsal kalkınmasına katkı sağlamak için dönemsel olarak sektör analizleri yapıyoruz, programımızı olana göre yazıyoruz” diye konuştu. Antalyalı, ileriye yönelik hedefleri hakkında da bilgi verirken, TKDK hibe desteği ile 2017 yılında yaklaşık 1 milyar 200 milyon liralık bir yatırım gerçekleşeceğini bildirdi.
TKDK programı kapsamında kullandırılan fonların yüzde 75’ini AB veriyor, yüzde 25’i de genel bütçeden karşılanıyor. Program, şu an GSYH’den aldığı pay, tarım potansiyeli, net göç hızı gibi kriterlere göre belirlenmiş 42 ilde uygulanıyor. Bu 42 ilde kırsal nüfusun yüzde 75’i yaşıyor. Aynı zamanda tarım alanları ve hayvan varlığının da yüzde 70’i bu illerde bulunuyor.
Öncelik birincil üretim
Antakyalı, TKDK’nın desteklediği sektörler ve fonlama şekli hakkında şu bilgileri verdi: “Öncelikle süt üretimi, et üretimi, manda eti ve sütü, kaz yetiştiriciliği, hindi yetiştiriciliği, tavuk yetiştiriciliği gibi alanlardaki birincil üretimi destekliyoruz. 1 milyon liralık yatırıma yüzde 60-70 oranında hibe veriyoruz. İkinci olarak da gıda sanayi entegrasyonunu sağlayabilmek için entegre tesisleri destekliyoruz. Burada da 3 milyon liralık bir yatırımın yüzde 50’sini veriyoruz. Ayrıca 6 bin Euro’ya kadar proje danışmanlık ücretini de biz ödüyoruz. Bu rakamların tamamı tüm vergilerden muaf. Dolayısıyla bu da ciddi bir avantaj sağlıyor. Tüm ekipmanları hiçbir vergi ödemeden alıyorsunuz. Üçüncü destek alınana da çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi diyoruz. Özellikle tıbbi aromatik bitti yetiştiriciliği, fide fidan, mantar yetiştiriciliği, arıcılık, yöresel ürünler, el sanatları destekleri gibi… Bir de kırsal turizm desteğimiz var. Burada da 25 odaya kadar bir butik otel yapılabilir veya hafta sonu gittiğimiz mekanlar gibi bir yer olabilir, bu kapsamda desteklediğimiz aqua park bile var. Yine aynı şekilde kültür balıkçılığını destekliyoruz. Üretici örgütleri tarafından makine parkları kullanılıyor, ortak bir kullanım açısından bunları destekliyoruz. Yenilenebilir enerjiyi de destekliyoruz, burada 500 bin Euro’nun yüzde 65’ini veriyoruz. Destekten yararlanmak için bireysel olarak da şirket olarak da başvurabilirsiniz.” // EGE BASIN GRUBU
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.